Za sprawą zazielenienia i wysokich dopłat do uprawy, rośliny strączkowe – według nowej nomenklatury rośliny bobowate – stały się modne. Bogactwo gatunków i odmian tych roślin pozwala wykorzystywać ich nasiona w żywieniu trzody, ale także krów. Można je ta
Za sprawą zazielenienia i wysokich dopłat do uprawy, rośliny strączkowe – według nowej nomenklatury rośliny bobowate – stały się modne. Bogactwo gatunków i odmian tych roślin pozwala wykorzystywać ich nasiona w żywieniu trzody, ale także krów. Można je ta
Za sprawą zazielenienia i wysokich dopłat do uprawy,rośliny strączkowe – według nowej nomenklatury roślinybobowate – stały się modne. Bogactwo gatunkówi odmian tych roślin pozwala wykorzystywać ich nasionaw żywieniu trzody, ale także krów. Można je także uprawiaćna zielonkę i na zielony nawóz, w czystym siewiei w mieszankach na plon główny lub na poplony. A to,że polski rolnik ma w czym wybierać wśród krajowychodmian, pokazał Krajowy dzień grochu i łubinu, zorganizowany17 czerwca w Przebędowie oraz Wiatrowie przezHodowlę Roślin Smolice, Poznańską Hodowlę Roślin, KatedręAgronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniuoraz Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu.