Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Od czego zależy mięsność tuczników?

Na mięsność tuczników wpływajągenetyczne predyspozycje doodkładania mięsa w tuszy, żywienie,masa w dniu uboju, stan zdrowotnyoraz warunki zoohigieniczne. Cechytuczne należą do średnio odziedziczalnych,natomiast cechy związanez mięsnością – do wysoko odziedziczalnych.Oznacza to, że jaki potencjałgenetyczny otrzyma zwierzę porodzicach, taki przekaże swojemupotomstwu. Dlatego tak ważny jestdobór ras do krzyżowania towarowego.Obecnie produkcję tucznikówopieramy głównie o mieszańce międzyrasowe,przy czym najlepsze efektyuzyskuje się poprzez krzyżowanietrój- i czterorasowe.(...)

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a