Różnym parametrom w naszym życiuprzypisujemy sporą wagę, alejedno jest pewne – kolor ma znaczenie.W naszej diecie powinna znajdowaćsię zróżnicowana paleta mikroelementówi innych składników odżywczych.Czy wiedzieliście, że abyzadbać o jej zdrowy kształt, wystarczypo prostu podążać za koloramitęczy? Kolor w warzywach i owocachnie jest bowiem przypadkowym, nieistotnymich aspektem, lecz świadczyo określonym składzie chemicznym.A ten z kolei przekłada się nakonkretne działanie w naszym organizmie.Jeśli postaramy się, by w naszymmenu pojawiły się owoce i warzywaz pięciu rodzin kolorystycznych,będziemy dostarczać ciałuwszystkich potrzebnych składnikówodżywczych i czegoś jeszcze. Otóżw polu zainteresowań nauki corazczęściej znajdują się tzw. fitoskładniki.To substancje chemiczne wytwarzaneprzez rośliny dla utrzymaniaprawidłowego ich wzrostu i chroniąceich komórki przed uszkodzeniem.