Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Rasa nie tylko na ciężkie czasy

Francja wysokogatunkowymi serami słynie. Nie dziwi więc, że bardzo liczna grupa francuskich hodowców nie wyobraża sobie utrzymywania innych krów niż montbeliarde, które są drugą mleczna rasą w tym kraju. Montbeliardy dają bowiem mleko, które – dzięki dużej zawartości białka i frakcji B kappa-kazeiny – doskonale nadaje się do produkcji serów. Rasa montbeliarde pochodzi z regionu Franche-Comté, gdzie obecnie jej udział w pogłowiu stanowi ponad 90%. Bydło to utrzymywane jest głównie w gospodarstwach położonych kilkaset metrów nad poziomem morza, gdzie wypasane jest na górskich pastwiskach.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a