Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatkowy azot na kłos

Wysoki plon ziarna pszenicy jest ważny, ale aby ten plon sprzedać, ziarno pszenic jakościowych musi zawierać jak największą ilość glutenu. Mimo że poziom glutenu jest wartością zakodowaną w genach odmian ulega w praktyce sporym wahaniom. Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Zawierają go ziarna zbóż, a najwięcej odmiany wysokojakościowe pszenicy. Gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a