Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Kulinarne Dziedzictwo na Smakach Regionów

Tradycje kulinarne stanowią istotny element tożsamości kulturowej każdego regionu. Niektóre potrawy nierozerwalnie związane są z rejonem ich wytwarzania, a ich receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każdy region może poszczycić się charakterystyczną dla siebie kuchnią, powstałą w wyniku wielowiekowych doświadczeń kulinarnych. Wytwarzanie zdrowej, tradycyjnej żywności, opartej na lokalnych surowcach, odbywa się przede wszystkim w małych przedsiębiorstwach, czy wręcz w gospodarstwach. Między innymi z potrzeby pomocy takim podmiotom w 1995 r. w Skandynawii zrodził się projekt pn. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która w chwili obecnej zrzesza już 1500 podmiotów z 45 europejskich regionów.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a