Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Powolny powrót brukwi

Już w bardzo dawnych czasach człowiek doszedł do wniosku, że korzenie niektórych roślin mogą być jadalne. Nasi przodkowie jadali brukiew (karpiel) pieczoną w popiele, jak my dziś pieczemy ziemniaki. W starożytności uważano karpiel za roślinę leczniczą. Kąpano w jej wywarze chorych a kobiety robiły sobie okłady na piersi. W okresie I i II wojny światowej jadano ją na co dzień, jako najtańsze dostępne warzywo.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a