Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Simentale na zielonych wzgórzach nad Soliną

Na łąkach, w pobliżu zbiornika Solina, wypasane są krowy rasy simentalskiej, z mleka których wytwarzane są sery jak np. „Serenada”. Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego, co drugi dzień odbiera mleko z gospodarstwa, które wspólnie prowadzą Adam Tyma z żoną Anną i bratem Aleksandrem. Hodowcy uważają, że mleko krów simentalskich jest doskonałym surowcem do produkcji serów twardych.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a