Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Jęczmień z owsem, czy owies z pszenżytem

Uprawa mieszanek zbożowych, to polska specjalność, wynikająca z tradycji i lepszego wykorzystania potencjału słabszych, mozaikowatych gleb, często o nieuregulowanym pH. Mieszanki zbożowe zajmują w Polsce spory areał uprawy, bo na wielu stanowiskach plonują stabilniej niż komponenty uprawiane w czystym siewie. Mówiąc o mieszankach zbożowych nie można pominąć znaczenia mieszanek zbożowo-strączkowych, tj. zbożowo-bobowatych. Takie połączenie roślin czasami bywa zawodne, ale przy korzystnym sezonie z mieszanki zbożowo-bobowatej można uzyskać od 2 do 2,5 raza więcej białka z hektara niż ze zbóż w czystym siewie.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a