KREM Z KUREK Z GRZANKAMI I TYMIANKIEM
Składniki:
500 g kurek,
500 g ziemniaków,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
2 litry rosołu lub bulionu,
2 cebule,
1 łyżka masła klarowanego,
1 szklanka śmietany,
sól, pieprz, tymianek;
r e k l a m a
3 kromki chleba na zakwasie,
2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia,
tymianek.
Wykonanie:
Kurki oczyścić, zalać wodą i gotować 10 minut. Wodę z kurek odlać (będzie potrzebna). Masło rozpuścić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać obgotowane kurki, chwilę dusić. Rosół zagotować, dodać wywar z kurek, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę i gotować. Dodać cebulę z kurkami i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przyprawy i zupę utrzeć blenderem. Do śmietany wlać trochę zupy w celu zahartowania śmietany, wymieszać i wlać do zupy, utrzeć ponownie blenderem. Chleb na grzanki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podczas smażenia posypać tymiankiem. Zupę podawać z grzankami.
r e k l a m a
KURKI CURRY
Składniki:
2 łyżki kurkumy,
1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
1/2 łyżeczki kozieradki,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
sól, pieprz, szczypta chili,
500 g kurek,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 łyżki masła klarowanego,
1 por,
400 ml mleczka kokosowego.
Wykonanie:
Kurki oczyścić, zalać wodą (około 1,5 litra) i gotować około 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, a por na plastry i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do kurek. Papryki pokroić w kostkę i dodać do kurek. Dodać wszystkie przyprawy oraz mleczko kokosowe i zagotować. Podawać gorące, można posypać świeżym koperkiem.
Zobacz także
MAKARON Z KURKAMI I BOCZKIEM W SOSIE SEROWYM
Składniki:
500 g makaronu spaghetti,
250 g serka mascarpone,
sól, pieprz,
500 g kurek,
5 plastrów boczku,
2 łyżki masła klarowanego,
3 łyżki startego parmezanu,
2 cebule.
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, dodać oczyszczone kurki i poddusić. Gdy kurki i cebula będą gotowe, dodać przyprawy oraz serek mascarpone i podgrzewać, aż się rozpuści. Polać makaron sosem, posypać parmezanem. Podawać na gorąco, posypane ulubionymi ziołami.