r e k l a m a
Serdecznie powitano też głównych bohaterów – rolników i pozostałych uczestników. Kulminacyjnym punktem święta było przekazanie chleba upieczonego z mąki z tegorocznego ziarna przez starostów dożynek – Katarzynę i Jacka Majsterków – gospodarzom uroczystości w Miętnem. Trzeba dodać, że tym uświęconym chlebem poczęstowani zostali wszyscy uczestnicy garwolińskiego święta plonów.
r e k l a m a
– Brak deszczu, upalne i suche dni sprawiły, że wielu rolników z troską myślało o zbiorach. Niektórzy mają nawet o połowę niższe plony. Jest to więc trudny rok dla rolników – stwierdził w swoim podziękowaniu starosta Mirosław Walicki. Zaś wicestarosta Iwona Kurowska – kandydatka na posła z ramienia PiS – odczytała uroczysty list od premiera Mateusza Morawieckiego. W czasie oficjalnej części wręczono też statuetki „Zasłużony dla powiatu” i odznaczenia nadane przez ministra rolnictwa „Zasłużony dla rolnictwa”.
Zobacz także
Atrakcją tych dożynek były występy zespołów ludowych oraz innych formacji muzycznych – między innymi piosenkarki Klary Płatek, zespołu „Cyganeria”. Gwiazdą wieczoru był Witek, muzyk z ulicy.
Ale za nim zaczęły się mowy polityków oraz artystyczne występy, uhonorowano najlepszych dostawców do OSM Garwolin oraz najlepszych dostawców z powiatu garwolińskiego dostarczających mleko do SM Ryki.
– Rada nadzorcza wspólnie z zarządem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin postanowiła nagrodzić 20 dostawców mleka, którzy dostarczyli najwięcej surowca o najwyższej jakości do OSM Garwolin w 2018 r. Wyróżnieni producenci otrzymali od spółdzielni puchary i dyplomy. Postanowiliśmy także nagrodzić 20 dostawców mleka, którzy w 2018 roku dokonali największej wartości zakupów w Magazynie Zaopatrzenia Rolników przy OSM Garwolin i Hurtowni Wężyczyn. I tym samym wspierają przedsiębiorczość prowadzoną przez własną spółdzielnię – powiedział prezes Waldemar Paziewski, który zaprosił także zgromadzonych do stoiska OSM Garwolin na degustację wyśmienitych wyrobów.
Lista największych dostawców OSM Garwolin:
● Marcin Szewczak – 1 mln 406 tys. l,
● Tomasz Błachnio – 1 mln 192 tys. l,
● Grzegorz Gula – 1 mln 4 tys.,
● Instytut Falenty – 965 tys. l,
● Rafał Adamiec – 894 tys. l,
● Zbigniew Sitnik – 814 tys. l,
● Monika Szczygielska – 764 tys. l,
● Instytut Jastrzębiec – 718 tys. l,
● Marcin Zawadka – 715 tys. l,
● Łukasz Sabak – 651 tys. l,
● Marek Nocek – 646 tys. l,
● Monika Jaworska – 613 tys. l,
● Tomasz Nieprzecki – 611 tys. l,
● Stanisław Czerwiński – 596 tys. l,
● Łukasz Sychowicz – 557 tys. l,
● Jolanta Sawicka – 548 tys. l,
● Marek Ducki – 532 tys. l,
● Damian Witkowski – 527 tys. l,
● Leszek Wysokiński – 524 tys. l,
● Irena Zając – 522 tys. l.
Lista nagrodzonych rolników z SM Ryki z terenu powiatu garwolińskiego:
● Krzysztof Mańkowski – 1 mln 628 tys. 381 l,
● Andrzej Bober – 1 mln 146 tys. 695 l,
● Leszek Wesołowski – 901 458 tys. l,
● Bogdan Lech – 721 021 tys. l,
● Dariusz Szmigiel – 649 018 tys. l,
● Krzysztof Michalec – 223 342 tys. l,
● Daniel Śliński – 196 483 tys. l,
● Radosław Nowak – 253 458 tys. l,
● Krzysztof Stojak – 201 628 tys. l,
● Paweł Adamiuk – 591 415 tys. l,
● Sylwester Salwa – 184 170 tys. l.
Wiceprezes SM Ryki Zenon Więk podziękował swoim dostawcom za wysokiej jakości mleko. To dzięki nim – i innym dostawcom do spółdzielni – na nowoczesnych liniach serowarskich produkowana jest cała gama serów z Ryk, które cieszą się uznanie szerokiego grona konsumentów z kraju i zagranicy.
Krzysztof Wróblewski