Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Progowe zachwaszczenie tylko w teorii

Data publikacji 24.09.2019r.

Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.

Niezależnie od rozwoju sytuacji pogodowej w najbliższych tygodniach chcemy przypomnieć kila zbadanych choć od razu zaznaczam – orientacyjnych progów szkodliwości chwastów w zbożach. Pamiętajmy, że zachwaszczenie jest zależne od wielu czynników, na które rolnik może wpływać, ale wiele jest od rolnika niezależnych. Przy ocenie konkurencyjności powinniśmy mieć na uwadze zarówno stan jak i stopień zachwaszczenia.

r e k l a m a

Stan zachwaszczenia
to skład botaniczny chwastów występujących na danym polu. Często zamiennie używa się na to określenie: spektrum zachwaszczenia. Stopień zachwaszczenia to natomiast nic innego jak zliczona całkowita liczba chwastów rosnących na polu, a konkretnie średnio na 1 mkw. Może to ocenić każdy za pomocą ramki 1x1 m, albo mniejszej z wynikiem przeliczonym na 1 mkw.

Tabela 1. Określenie potrzeby wykonania chemicznego zabiegu zwalczania chwastów w zbożach w zależności od stopnia zachwaszczenia

Termin oceny

Stopień zachwaszczenia

(roślin/m2)

Termin opryskiwania

Jesień

jednoliścienne – ponad 60

dwuliścienne – ponad 90

konieczny zabieg jesienią

jednoliścienne – 30–60

dwuliścienne – 50–90

zabieg jesienią lub

wiosną

jednoliścienne – poniżej 30

dwuliścienne – poniżej 50

zabieg niecelowy

Wiosną po ruszeniu

wegetacji

miotła zbożowa – ponad 20

przytulia czepna – ponad 0,1

rdest powojowy – ponad 2

chwasty ogółem – ponad 50

lub stopień pokrycia ponad 5%

zabieg wykonać wczesną

wiosną, jeżeli jeden

lub kilka progów jest

przekroczonych

Wiosną w końcu

fazy krzewienia

obowiązują te same progi

jak podczas oceny wczesną

wiosną, ale stopień pokrycia

zwiększa się do 10%

zabieg wykonać w końcu

fazy krzewienia, jeśli jakiś

próg jest przekroczony

(Źródło: Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego)


Chemiczny zabieg zwalczania chwastów w zbożach w zależności od stopnia zachwaszczenia

r e k l a m a

Jeżeli mamy wynik, możemy go porównać ze zbadanymi progami szkodliwości chwastów albo poszczególnych gatunków chwastów. Jeszcze raz podkreślam – są to progi orientacyjne i stosowane wg różnych metodologii określania wpływu zachwaszczenia na utratę plonu. Ekonomiczne progi szkodliwości chwastów dla rośliny uprawnej określają stopień zachwaszczenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej metody odchwaszczania.

W opracowaniu progów
szkodliwości dla różnych gatunków chwastów w konkretnej uprawie, wymagane jest dokonanie regulacji liczebności chwastów (utrzymywanie w okresie wegetacji rośliny uprawnej stałej ich liczby na jednostce powierzchni), a potem zebranie plonu i wyliczenie o ile jest on niższy w porównaniu z łanem bez chwastów. Nie są to łatwe badania, bo wymagają ich prowadzenia w stałych warunkach siedliska (typ gleby, uwilgotnienie gleby, przebieg warunków termicznych, nawożenie).

Zobacz także

Tabela 2. Orientacyjne liczby chwastów powodujące istotne obniżenie plonu (próg szkodliwości na poziomie 5%)

Gatunki chwastów 

Liczba chwastów stanowiąca próg szkodliwości

(szt./m2)

Gorczyca polna

2,0

Maruna bezwonna

3,0–6,0

Miotła zbożowa

10,0–15,0

Ostrożeń polny

0,1–2,0

Owies głuchy

5,0

Przetaczniki

10,0–15,0
Przytulia czepna 0,1–1,8

(Źródło: Metodyka integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego)


Z powodu wymienionych wyżej trudności badawczych można w literaturze fachowej znaleźć bardzo różniące się informacje. Dziś damy jednak dwa przykłady progów szkodliwości chwastów w uprawie pszenżyta i jęczmienia, które są zamieszczone w metodykach integrowanej ochrony tych zbóż.

W metodyce integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego skorzystano w tym względzie z progów szkodliwości chwastów opracowanych w Niemczech w 1990 r. przez Wahmhoffa. Progi te uwzględniają w zbożach ozimych terminy wykonywania ocen, udział w zachwaszczeniu chwastów jedno- i dwuliściennych, a także podział chwastów na gatunki niskiego, średniego i wysokiego piętra (Tabela 1).

Stosowanym miernikiem
progów szkodliwości jest liczba chwastów na 1 m2 lub procentowy udział danego gatunku w pokryciu powierzchni uprawy. W metodyce integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego ekonomiczne progi szkodliwości chwastów powodujące 5-procentową szkodę podane są w liczbie chwastów na 1 mkw. (Tabela 2).

W konkretnych warunkach pogodowych i przy konkretnym systemie uprawy, ten sam chwast może być groźny w ilości 3 szt./m kw., a na innym polu spowoduje straty dopiero, kiedy wystąpi w ilości 15 szt./mkw. Traktujmy te dane, jako zbadany doświadczalnie przykład. Przy decyzjach o chemicznym odchwaszczaniu należy się kierować znajomością historii pola, zawsze występujących na nim gatunków chwastów i doświadczeniem.

Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a