r e k l a m a
to skład botaniczny chwastów występujących na danym polu. Często zamiennie używa się na to określenie: spektrum zachwaszczenia. Stopień zachwaszczenia to natomiast nic innego jak zliczona całkowita liczba chwastów rosnących na polu, a konkretnie średnio na 1 mkw. Może to ocenić każdy za pomocą ramki 1x1 m, albo mniejszej z wynikiem przeliczonym na 1 mkw.
Tabela 1. Określenie potrzeby wykonania chemicznego zabiegu zwalczania chwastów w zbożach w zależności od stopnia zachwaszczenia
Termin oceny |
Stopień zachwaszczenia (roślin/m2) |
Termin opryskiwania |
Jesień |
jednoliścienne – ponad 60 dwuliścienne – ponad 90 |
konieczny zabieg jesienią |
jednoliścienne – 30–60 dwuliścienne – 50–90 |
zabieg jesienią lub wiosną |
|
jednoliścienne – poniżej 30 dwuliścienne – poniżej 50 |
zabieg niecelowy |
|
Wiosną po ruszeniu wegetacji |
miotła zbożowa – ponad 20 przytulia czepna – ponad 0,1 rdest powojowy – ponad 2 chwasty ogółem – ponad 50 lub stopień pokrycia ponad 5% |
zabieg wykonać wczesną wiosną, jeżeli jeden lub kilka progów jest przekroczonych |
Wiosną w końcu fazy krzewienia |
obowiązują te same progi jak podczas oceny wczesną wiosną, ale stopień pokrycia zwiększa się do 10% |
zabieg wykonać w końcu fazy krzewienia, jeśli jakiś próg jest przekroczony |
(Źródło: Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego)
r e k l a m a
W opracowaniu progów
szkodliwości dla różnych gatunków chwastów w konkretnej uprawie, wymagane jest dokonanie regulacji liczebności chwastów (utrzymywanie w okresie wegetacji rośliny uprawnej stałej ich liczby na jednostce powierzchni), a potem zebranie plonu i wyliczenie o ile jest on niższy w porównaniu z łanem bez chwastów. Nie są to łatwe badania, bo wymagają ich prowadzenia w stałych warunkach siedliska (typ gleby, uwilgotnienie gleby, przebieg warunków termicznych, nawożenie).
Zobacz także
Tabela 2. Orientacyjne liczby chwastów powodujące istotne obniżenie plonu (próg szkodliwości na poziomie 5%)
Gatunki chwastów |
Liczba chwastów stanowiąca próg szkodliwości (szt./m2) |
Gorczyca polna |
2,0 |
Maruna bezwonna |
3,0–6,0 |
Miotła zbożowa |
10,0–15,0 |
Ostrożeń polny |
0,1–2,0 |
Owies głuchy |
5,0 |
Przetaczniki |
10,0–15,0 |
Przytulia czepna | 0,1–1,8 |
(Źródło: Metodyka integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego)
Z powodu wymienionych wyżej trudności badawczych można w literaturze fachowej znaleźć bardzo różniące się informacje. Dziś damy jednak dwa przykłady progów szkodliwości chwastów w uprawie pszenżyta i jęczmienia, które są zamieszczone w metodykach integrowanej ochrony tych zbóż.
W metodyce integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego skorzystano w tym względzie z progów szkodliwości chwastów opracowanych w Niemczech w 1990 r. przez Wahmhoffa. Progi te uwzględniają w zbożach ozimych terminy wykonywania ocen, udział w zachwaszczeniu chwastów jedno- i dwuliściennych, a także podział chwastów na gatunki niskiego, średniego i wysokiego piętra (Tabela 1).
Stosowanym miernikiem
progów szkodliwości jest liczba chwastów na 1 m2 lub procentowy udział danego gatunku w pokryciu powierzchni uprawy. W metodyce integrowanej ochrony jęczmienia ozimego i jarego ekonomiczne progi szkodliwości chwastów powodujące 5-procentową szkodę podane są w liczbie chwastów na 1 mkw. (Tabela 2).
W konkretnych warunkach pogodowych i przy konkretnym systemie uprawy, ten sam chwast może być groźny w ilości 3 szt./m kw., a na innym polu spowoduje straty dopiero, kiedy wystąpi w ilości 15 szt./mkw. Traktujmy te dane, jako zbadany doświadczalnie przykład. Przy decyzjach o chemicznym odchwaszczaniu należy się kierować znajomością historii pola, zawsze występujących na nim gatunków chwastów i doświadczeniem.
Marek Kalinowski