Data publikacji 04.11.2019r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
Co może usprawnić radzenie sobie z cukrzycą typu 2? Zmiany w nawykach żywieniowych dotyczących śniadania, jak mówią wyniki badań opublikowanych w Journal of Dairy Science – naukowym czasopiśmie mleczarskim. Naukowcy z dwóch kanadyjskich uniwersytetów badali wpływ spożycia na śniadanie wysokobiałkowego mleka na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości zaraz po śniadaniu i po kolejnym posiłku. Okazuje się, że mleko spożywane na śniadanie w towarzystwie płatków obniżało dużo lepiej poobiednie stężenie cukru we krwi w porównaniu z wodą. Lepsze w obniżaniu glukozy okazało się też mleko wysokoproteinowe w porównaniu z mlekiem z normalną zawartością białka. Duże stężenie białek mlecznych powodowało też lepszą redukcję apetytu po drugim posiłku niż mleko z normalną zawartością białek.
Jak to się wszystko dzieje? Spożywanie białek serwatkowych i kazeiny – białka również naturalnie obecnego w mleku – powoduje uwalnianie tych hormonów produkowanych przez przewód pokarmowy, które spowalniają trawienie, dając jednocześnie uczucie pełności. Białka serwatkowe okazują się tu dawać dużo szybszy efekt, kazeina zaś – bardziej długotrwały. Podanie większej ilości białek serwatkowych przy śniadaniu nie zmieniało zasadniczo ilości spożytych przez badanych podczas lunchu. Natomiast zauważono, że mleko spożywane na śniadanie z wysokowęglowodanowym produktem redukowało stężenie glukozy nawet po lunchu. Lepiej sprawdzało się tu mleko wysokobiałkowe. Natomiast mleko z wysoką zawartością białek serwatkowych lepiej redukowało przedobiedni cukier niż standardowe mleko.
– Te badania potwierdzają ważną rolę mleka spożywanego na śniadanie w spowalnianiu trawienia węglowodanów i obniżaniu stężenia glukozy we krwi. Żywieniowcy zawsze podkreślali wagę zdrowego śniadania i te badania powinny zachęcić konsumentów do włączania w śniadaniowe menu mleka – powiedział dr Douglas Goff z zajmującej się nutraceutykami (środkami spożywczymi łączącymi wartości żywieniowe i cechy środków farmaceutycznych) jednostki badawczej na Uniwersytecie w Guelph w Kanadzie.
Mleko kontra otyłość
Mleko może też okazać się ratunkiem dla dzieci z otyłością. Badacze z Houston w Teksasie podejrzewają, że otyłe dzieci, które konsumują przynajmniej dwie porcje dowolnego mleka dziennie, wykazują niższe poziomy insuliny na czczo, co wskazywałoby na lepszą kontrolę stężenia cukru we krwi. Tym samym, mleko jawi się jako produkt, który może zapobiegać zespołowi metabolicznemu. To, co martwi, to fakt, że wśród badanych dzieci tylko jedno na dziesięcioro spożywało rekomendowane ilości mleka dziennie.
– Rodzice od jakiegoś czasu spoglądają na mleko jak na wroga i są ostrożni. Przesłanie, jakie płynie do nich z tych badań, to by nie bać się mleka i nie ograniczać jego spożycia, ale też zachęcać dzieci, by piły go tyle, ile zapragną – powiedziała Mona Eissa, profesor pediatrii i medycyny wieku dojrzwania w Mcgovern Medical School w Houston.
Karolina Kasperek