r e k l a m a
Po pierwszych przymrozkach wykopujemy dalie i mieczyki, a także inne ozdobne kłącza, bulwy i cebule. Po przesuszeniu w przewiewnym pomieszczeniu przenosimy je do piwnicy, gdzie spędzą zimę przesypane torfem lub grubymi trocinami. Po pełni w dni owocu czas na zbiory dzikich owoców. Po zebraniu zamrażamy je. Dosadzamy drzewa i krzewy owocowe. W dni korzenia natomiast sadzimy ząbki ozimego czosnku oraz szparagi – jeśli jesteśmy w posiadaniu sadzonek. W tunelach lub szklarniach siejemy rzodkiewkę, w gruncie marchewkę i pietruszkę. Wybieramy odmiany wczesne, które rozpoczną wegetację wiosną. Zbieramy warzywa korzeniowe z przeznaczeniem na zimowe przechowywanie. Opustoszałe grządki spulchniamy, zasilamy kompostem i rosahumusem. W kolejnych dniach kwiatowych wykopujemy rośliny cebulowe, dalie i pacioreczniki i przenosimy do piwnic. Z balkonów sprzątamy rośliny doniczkowe i letnie ozdobne w skrzyneczkach. Jeśli szkoda nam pozbyć się pelargonii, wyjmujemy je z ziemi, korzenie czyścimy, rośliny skracamy, owijamy w gazety i przenosimy do piwnicy, gdzie przetrwają do wiosny. Ściółką kory zabezpieczamy korzenie magnolii. W dni liścia wysiewamy rzutowo koper. Cztery ostatnie dni miesiąca przeznaczamy na robienie porządków na zagonach, grabienie trawników, zabezpieczanie wrażliwych bylin przed mrozami, związywanie traw ozdobnych i wycinanie przekwitłych kwiatostanów i szpecących badyli.
Małgorzata Wyrzykowska