r e k l a m a
Profesor przypomniał też znaczenie prawidłowej agrotechniki.
r e k l a m a
Zdaniem profesora Adamczyka, obornik przyorany jesienią szybciej tworzy próchnicę.
Zobacz także
Marta Spytek zaprezentowała 12 mieszanek łąkowych z firmy DSV polecanych na różne stanowiska i różne potrzeby rolników. Podczas omawiania duży nacisk położyła na dobór mieszanek w kontekście powtarzających się niedoborów wody.
– Zakładając lucerniki należy zwrócić uwagę na poziom wód gruntowych. Lucerna nie lubi miejsc z wysokim ich poziomem i dlatego na takich polach będzie „wypadać”. Jest za to niezawodna na stanowiskach suchych. Przy suchych latach plon jest pewny. Proszę pamiętać także o wapnowaniu stanowisk pod lucerniki – mówiła Marta Spytek,
Prelegentka zaprezentowała także doświadczenie polegające na skoszeniu fragmentu dwóch mieszanek na różnych wysokościach (3 i 6 cm).
– Widać, że mieszanki skoszone wyżej odbiły znacznie szybciej. Bardzo często kosicie państwo użytki zielone zbyt nisko. Proszę pamiętać, że trawy stosowane w mieszankach kośno-pastwiskowych są wrażliwe na niskie koszenie kiedy to mieszanka zamiast rozpocząć kolejny odrost musi się regenerować. Jeśli użytek zostanie skoszony 3 razy w roku zbyt nisko, to bardzo szybko ulega degradacji. Niskie koszenie szczególnie niebezpieczne jest podczas suszy – powiedziała prelegentka.
Dużą uwagę zwiedzających zwróciła mieszanka DSV Country 2061.
– To co się w tej mieszance na pierwszy rzut oka wybija, to cykoria podróżnik oraz babka lancetowata. Te dwie rośliny dodane są po to, żeby podnieść wartość pokarmową i smakowitość. Babka lancetowata i cykoria wspomagają mikroflorę układu pokarmowego u krów. Wartością dodaną mieszanki jest fakt, że rośliny te poprawiają trawienie i apetyt krów oraz zawierają sporo witamin. Takie rozwiązanie jest na szeroką skalę stosowane w Nowej Zelandii – powiedziała Marta Spytek.
Bożena i Artur Gorzkowscy są producentami mleka, a surowiec dostarczają do Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach, dlatego oni i inni dostawcy wysłuchali krótkiej informacji na temat tej spółdzielni.
– Sytuacja naszej mleczarni jest stabilna. Skup mleka i sprzedaż serów stale wzrasta. Cena płacona za surowiec utrzymuje się bez zmian, a ostatnio za litr mleka zapłaciliśmy średnio 1,44 zł.
Impreza została zorganizowana przez Przedsiębiorstwo Handlowe Agro Pol Wojciecha Białeckiego wspólnie ze Spółdzielnią Mleczarską w Rykach. Ponadto odbyła się dzięki takim firmom jak: Hodowla Roślin Smolice, Saatbau Polska Środa Śląska, Maisadour, Ragt, DSV Polska, Agro Seed Haus, Caussade, Euralis, IGP Polska, Hodowla Roślin Strzelce, HR Danko, Małopolska Hodowla Roślin, Nutrena, Blattin, Biofeed, Wipasz, Noack Polska, J-Farm, Zoetis Polska, Polmass, Farmer Brzeziny, Vit-Tra, Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt z Żelkowa, Mleko-System, Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt, Greenland, Bank Spółdzielczy w Rykach, Swimer. Poczęstunek przygotował Zakład Mięsny Kożuchówka.
Józef Nuckowski