r e k l a m a
Namacalne efekty poprawy warunków
Ustawodawstwo Unii Europejskiej stanowi, że nie powinno się rutynowo przeprowadzać obcinania ogonów u trzody chlewnej, a materiały przeznaczone do manipulacji powinny być dostępne dla wszystkich świń, aby zapobiec gryzieniu ogonów i umożliwić im zachowanie naturalnego behawioru. Jednak około 90–95% prosiąt w UE nadal ma obcinane ogony, aby uniknąć ryzyka ich gryzienia. Rolnicy twierdzą, że potrzebują danych uwzględniających ich konkretne systemy produkcyjne, zanim zrezygnują z tej praktyki.
r e k l a m a
Zmniejszenie liczby świń przypadających na przegrodę karmnika w okresie poodsadzeniowym przyczynia się do szybszego rozpoczęcia pobierania paszy przez prosięta, do poprawy wzrostu oraz redukcji przypadków pogryzień uszu i ogonów. Najmniejszy odsetek gryzienia ogona i uszu zaobserwowano przy liczbie 3,75 osobnika przypadającego na przegrodę karmnika. Największa częstość agresywnych zachowań wystąpiła przy 7,5 sztuki na przegrodę.
Zobacz także
Zwiększenie komfortu
Wysokie temperatury w czasie okołoporodowym (25°C) też stanowią zagrożenie dla dobrostanu loch, co może mieć negatywny wpływ na przyrosty, zdrowie i przeżywalność prosiąt. Lochy reagują na stres termiczny zwiększoną częstością oddechów w okresie okołoporodowym. Zarówno ich temperatura mierzona w odbycie, jak i na powierzchni wymienia była podwyższona w gorącym pomieszczeniu, co wskazuje, że nie były w stanie zrekompensować wyższej temperatury otoczenia. Ostatecznie wpłynęła ona negatywnie na pobranie paszy i produkcję mleka, co pogorszyło wyniki przy odsadzeniu.
Zdaniem ekspertów, należy liczyć się z wprowadzaniem nowoczesnych metod oceny dobrostanu zwierząt na poziomie gospodarstw i związanej z tym powszechnej certyfikacji żywności pod tym kątem. Powstaje bowiem trend na jedzenie produktów certyfikowanych wytworzonych w wysokiej kulturze dobrostanowej. Oczywiście spełnienie przez rolników coraz wyższych norm, bardziej proekologicznych, powinno nieść ze sobą uzyskiwanie lepszych cen. Spełnianie standardów dobrostanu wymaga bowiem ponoszenia wyższych kosztów produkcji zwierzęcej. Konieczne jest opracowanie wytycznych zapewniających przestrzeganie wymogów oraz wzmocnienie powiązań między systemem wzajemnej zgodności a dobrostanem zwierząt.
Społeczne postrzeganie dobrostanu
Badania pokazują, że im bogatsze społeczeństwo, tym oczekiwania w zakresie ochrony dobrostanu zwierząt są wyższe. Konsumenci w bogatszych krajach częściej są też skłonni płacić więcej za produkty pochodzące od zwierząt utrzymywanych w warunkach im przyjaznych. Z badań wynika, że zdaniem blisko połowy mieszkańców Unii Europejskiej, obecnie nie ma wystarczająco dobrego wyboru produktów pochodnych od takich zwierząt.
Według przeprowadzonych w wielu krajach ankiet, Europejczycy chcieliby, aby warunki życia zwierząt gospodarskich były jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Z drugiej strony, w wielu krajach UE stosunkowo małe znaczenie przypisuje się cierpieniu zwierząt, ich emocjonalności czy stresowi. Mimo wszystko zdecydowana większość Europejczyków (94%), również Polaków (86%), jest zdania, że ochrona dobrostanu zwierząt gospodarskich jest ważna.
Osiągnięto sukcesy w zakresie grupowego utrzymania loch prośnych i zakazu stosowania klatek, które ograniczają swobodę ruchu kur niosek. Jednak jest jeszcze wiele obszarów wymagających zastosowania dobrych praktyk. Tak jest zwłaszcza w przypadku rutynowego obcinania ogonów prosiętom czy nieprzestrzegania przepisów w sprawie transportu zwierząt oraz stosowania nieodpowiednich procedur ogłuszania podczas uboju. W Niemczech kastracja prosiąt bez znieczulenia będzie zabroniona od 1 stycznia 2021 roku. Aby przeprowadzać kastrację, rolnicy będą musieli odbyć kurs teoretyczny i praktyczny pod kierunkiem lekarza weterynarii oraz zdać egzamin na temat dobrostanu zwierząt. Dzięki temu uzyskają uprawnienia pozwalające na przeprowadzanie kastracji prosiąt w gospodarstwie.
Dominika Stancelewska