Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Matka chrzestna czystych kultur mleczarskich

Delektujemy się różnymi smakami mleczarskiej galanterii, nie zastanawiając się nad tym, jak one powstały. Tymczasem w ubiegłym roku minęła 110. rocznica urodzin, a w grudniu tego roku minie 20. rocznica śmierci profesor Haliny Karnickiej, która była matką chrzestną czystych kultur mleczarskich, a miejscem ich narodzin była zorganizowana przez nią na zlecenie Spółdzielni „Społem”, a później Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie Pracownia Czystych Kultur Mleczarskich w Cieszynie, która zatrudniała ponad 10 osób, a produkowane szczepionki do wyrobu masła, twarogów i niektórych serów twardych, wysyłane były do wszystkich zakładów mleczarskich w kraju.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

(Zapłać przelewem online: 3,69 z VAT)

Kup teraz

Nasi prenumeratorzy mogą czytać archiwum za darmo! Może lepiej kup prenumeratę?

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Zamów prenumeratę

r e k l a m a