r e k l a m a
– Zadaniem rolników jest nie tylko bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji, ale także napiętnowanie tych producentów, którzy lekceważą wymogi – podkreślał prof. Zygmunt Pejsak z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej w Krakowie.
r e k l a m a
Podstawowym warunkiem walki z ASF jest, zdaniem eksperta, także szybkie wypłacanie odszkodowań wszystkim poszkodowanym w następstwie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w stadzie.
Dynamiczne zmiany w Chinach
Zdaniem prof. Zygmunta Pejsaka, straty z powodu ASF sięgną w 2019 i 2020 roku w skali globalnej 300 mln świń, co stanowi 20% całkowitej produkcji. Zabraknie loszek i knurków na remont stad. W Polsce w ciągu 56 miesięcy rozprzestrzeniania się choroby liczba gospodarstw spadła z 244 do 154 tys. Na samej tylko Lubelszczyźnie z około 40 tys. do nieco ponad 24 tys., a liczba świń w tym regionie zmalała z 866 tys. sztuk do 514 tys. sztuk.
Jak podkreślał prelegent, niezależnie od afrykańskiego pomoru świń produkcja trzody chlewnej w krajach Unii Europejskiej od 2016 roku rośnie. Światowa konsumpcja wieprzowiny także wzrasta, jednak wolniej niż innych gatunków mięsa. Jeszcze w 2018 roku za blisko połowę światowej produkcji wieprzowiny odpowiadały Chiny. Obecnie sytuacja uległa zmianie.
– W ostatnich latach produkcja wieprzowiny w Chinach wynosiła około 54–55 mln ton rocznie. W 2019 roku ma się zmniejszyć o 7,5 mln ton, a w 2020 o kolejne 19,3 mln ton. Już teraz pogłowie świń zmniejszyło się w tym kraju o 30%, a według prognoz, do końca 2020 roku spadnie do 275 mln sztuk, czyli zmniejszy się aż o 40% w porównaniu z 2018 rokiem – mówiła dr Magdalena Kowalewska z BNP Paribas.
Ponieważ wieprzowina jest najczęściej wybieranym gatunkiem mięsa w Chinach, rozprzestrzenianie się ASF powoduje rekordowy wzrost cen. Wirus afrykańskiego pomoru wykryto w Chinach w większości możliwych wektorów, czyli u świń, dzików, w paszy oraz wędlinach.
– Wielu producentów trzody chlewnej zrezygnowało z prowadzenia produkcji i jest niechętnych do odbudowywania stad w obawie przed epidemią ASF. Władze chińskie starają się jak mogą zachęcić rolników do zwiększenia produkcji wieprzowiny, a także innych gatunków mięsa. Póki co import jest bardzo wysoki, co stymuluje wzrost produkcji w innych krajach, w tym u czołowych producentów jak USA czy Brazylia. Również eksport z Unii Europejskiej do Chin wzrósł w stosunku do roku ubiegłego o 55%, pomimo że produkcja mięsa wieprzowego w UE w okresie od stycznia do sierpnia 2019 roku zmniejszyła się o 1,5% w stosunku do analogicznego okresu 2018 roku – wyliczała Magdalena Kowalewska.
Wielkość paszy ma znaczenie
Zdaniem Tomasza Kaniewskiego z firmy Cargill, przewidywania są takie, że stan pogłowia w Chinach wróci do poziomu sprzed wybuchu ASF w 2026 roku.
– Odbudowa będzie również ograniczana przez inne czynniki, takie jak dostępność genetycznie wysokiej jakości prosiąt czy obiektów o wysokim bezpieczeństwie biologicznym – mówił specjalista z firmy Cargill.
Wykładowca opowiadał też o aspektach związanych z efektywnym żywieniem świń. Zwracał między innymi uwagę na formę fizyczną paszy, która wpływa na ilość pobranej mieszanki.
– Duży stopień rozdrobnienia paszy o wielkości cząstek poniżej 0,5 mm może przyczyniać się do wzrostu zapylenia w budynkach, zawieszania się paszy oraz owrzodzeń przewodu pokarmowego. Z kolei grubsze frakcje paszy powyżej 0,7 mm mogą powodować pogorszenie strawności mieszanki – podkreślał Tomasz Kaniewski.
Wzrost strawności paszy to większe jej pobranie przez zwierzęta. Jednym z procesów, który istotnie wpływa na poprawę strawności jest granulowanie. Może ją zwiększyć o 4–8%. Ponadto proces ten wpływa korzystnie na wykorzystanie energii oraz zmniejsza skażenie mikrobiologiczne. Prowadzi też do równomiernego wymieszania komponentów paszowych.
– Wpływ żywienia na efektywność produkcji jest bardzo duży i nie ogranicza się tylko do wartości pokarmowej pasz. Nawet najdroższe komponenty paszowe bez prawidłowego wymieszania, rozdrobnienia czy też poddania procesowi uszlachetniania, mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów w produkcji – podkreślał Tomasz Kaniewski.
Forma fizyczna paszy przekłada się na wyniki produkcyjne, co w szczególności jest ważne w żywieniu młodych zwierząt. Zwłaszcza dieta oparta na paszy granulowanej oddziałuje pozytywnie na wyniki produkcyjne świń, przy czym, jak twierdził prelegent, wielkość granulatu nie wpływa istotnie na zróżnicowanie w wynikach, dlatego zabieg kruszenia nie wydaje się być uzasadniony.
Dominika Stancelewska