
Na mąkę bezglutenową
W naszych warunkach klimatycznych sorgo ziarnowe może być wykorzystywane przede wszystkim do produkcji mąki bezglutenowej lub bioetanolu a słomę przeznacza się na cele energetyczne do spalania w formie pelletów lub brykietów. Dotychczas ziarno sorga przeznaczane do produkcji pokarmów bezglutenowych jest importowane z krajów Bliskiego Wschodu.
Mąka bezglutenowa z sorgo może być wykorzystywana do wyrobów niskobiałkowych i żywności funkcjonalnej. Zawiera cenne aminokwasy: lizynę i tryptofan, witaminy z grupy B oraz dużą ilość magnezu i cynku. Całkowicie jest pozbawiona glutenu i dlatego jest bezpieczna dla alergików i osób cierpiących na nietolerancję pokarmową czy też celiakię. Wyroby otrzymane z mąki bezglutenowej są smaczne i mają wyższą wartość odżywczą niż z mąki pszennej. Mąka gryczana jest również bezglutenowa, ale jest bardziej ciemna, o ...
Pozostało 77% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.