ZAPIEKANE ZIEMNIAKI
Składniki:
- 6–7 ugotowanych ziemniaków,
- 1–2 cebule,
- 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
- tłuszcz,
- sól,
- 1 jajko (na osobę),
- pietruszka,
- koperek lub szczypiorek.
Wykonanie:
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić
w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić
na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso. Wszystko połączyć z ziemniakami,
umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około
20 minut. Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie.
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM
Składniki na zapiekankę:
- 2 szklanki makaronu,
- 2 l wody,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1–2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Składniki na sos jajeczny:
- 3 jajka,
- 70 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę
na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Układać piętrowo makaron
i mięso w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos z jajek i mleka (wymieszać wszystkie składniki)
i polać nim makaron i mięso. Piec w temperaturze 200°C na niskim
poziomie piekarnika około godziny. Potrawa jest gotowa,
gdy sos się zetnie.
ZAPIEKANKA Z RYŻEM I JABŁKAMI
Składniki:
- 1 l musu jabłkowego lub około 1 kg jabłek startych na tarce,
- 3–4 woreczki ryżu (375–500 g),
- 3–4 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka masła;
- do wyboru: starta skórka ze świeżej cytryny lub sok z cytryny,
- cynamon.
Wykonanie:
Ugotować ryż. Wymieszać cukier, żółtko i masło.
Dodać do ryżu i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i ułożyć na nim ryż, potem mus jabłkowy lub utarte
jabłka. Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na jabłka. Piec w piekarniku
włączonym na grzanie z góry i z dołu w temperaturze około
100–120°C około 30 minut.