Zwykle faza BBCH 31 pojawia się po około dwóch tygodniach po BBCH 30 (faza początku wzrostu źdźbła, kiedy to węzeł krzewienia podnosi się i pierwsze międzywęźle zaczyna się wydłużać), jednak może to być znacznie szybciej lub później w zależności od przebiegu pogody czy odmiany.
Skracamy pierwsze międzywęźle
Nowo powstałe pierwsze międzywęźle
zaczyna się intensywnie
wydłużać. Początkowo wypełnione
jest tkanką, z czasem
w miarę wzrostu wewnątrz powstanie
pustka. Skrócenie tego
międzywęźla znacznie wzmacnia
konstrukcję całej rośliny, a odpowiednio
dobrane substancje
stymulują też rozwój korzeni
z głębiej umieszczonych węzłów.
W tym okresie, czyli w fazie BBCH
31 rozpoczynamy stosowanie regulatorów
wzrostu – jest to optymalna
faza.
Zastosowany w tej fazie zabieg zapobiegający wyleganiu będzie najefektywniejszy, ale skracanie nie jest takie proste. Dużo zależy od odmiany, od pogody, od dawki azotu, od oczekiwanego plonu. Terminy aplikacji czasami warto przesuwać i pamiętajmy, że czasami trzeba skracać zboża dwa razy. Zależnie od gatunku zbóż, substancji czynnej retardantu i jego formulacji można w etykietach znaleźć bardzo szerokie okno regulowania zbóż. Początek i idealny termin pierwszego zabiegu to jak wspomniałem faza BBCH 31. W etykietach produktów można znaleźć maksymalne okno od BBCH 31 (pierwsze kolanko) do nawet BBCH 49 (pojawienie pierwszych ości). Generalnie na właściwy termin wykonania drugiego zabiegu wskazuje się fazę BBCH 37 (początek rozwoju liścia flagowego).
Strzelanie w źdźbło (BBCH 30)
Jak trafnie ocenić początkowe fazy
wiosennego wzrostu? Początek wydłużania
łodygi (początek strzelania
w źdźbło – BBCH 30) startuje, kiedy
pędy i łodygi zaczynają się prostować.
Właśnie wtedy pierwsze międzywęźle
zaczyna rozwój, a górna
część kłosa jest co najmniej 1 cm ponad
węzłem krzewienia. Odległość
między podstawą rośliny a końcem
kłosa ma ok. 1 cm. W tej fazie długość
pierwszego międzywęźla ma
jeszcze mniej niż 1 cm. Dokładną
ocenę tej fazy przeprowadzimy
na reprezentatywnej próbie kilku,
kilkunastu roślin (oceniamy pędy
główne) i rozcinamy je wzdłuż
ostrym nożem.
Pierwsze kolanko (BBCH 31)
Wtedy rekomendowane jest wykonanie
zabiegu skracania. Faza ta
rozpoczyna się najpierw na pędzie
głównym i to te pędy powinniśmy
oceniać pod kątem odpowiedniego
terminu skracania. Powstałe pierwsze
międzywęźle zaczyna się intensywnie
wydłużać i jego skrócenie
ma za zadanie wzmocnić konstrukcję
rośliny, chroniąc ją przed wyleganiem.
Skracanie źdźbeł w tej właśnie
fazie daje najlepsze efekty. Oczywiście
pod warunkiem, że w tym optymalnym
terminie skracania panują
optymalne warunki termiczne
i nasłonecznienia dla substancji
czynnych retardantów. Jak organoleptycznie
ustalić, że np. pszenica
znajduje się w fazie pierwszego kolanka.
Jak wspomniałem, do oceny
bierzemy pędy główne. Kolanko jest
wyczuwalne w palcach i powinno
być co najmniej 1 cm powyżej węzła
krzewienia rośliny.
Faza drugiego kolanka (BBCH 32)
W tej fazie pierwsze międzywęźle
jest już wykształcone, a drugie wyczuwalne
kolanko jest co najmniej
2 cm nad pierwszym. Pamiętajmy, że
określając kolejne fazy obowiązuje
zasada, że drugie i kolejne kolanka
są liczone, gdy międzywęźla poniżej
nich przekraczają długość 2 cm.
Ewentualny zabieg w fazie drugiego
kolanka będzie miał wpływ tylko na
drugie i ewentualnie trzecie międzywęźle.
Będzie to zatem zabieg spóźniony
i wzmocni tylko te części, które
rozwiną się po jego zastosowaniu.
BBCH 39 – faza liścia flagowego
W tej fazie liść flagowy jest całkowicie
rozwinięty, praktycznie zakończony
został rozwój kłosa. W tej fazie
(lub nieco wcześniej tj. w BBCH
37 – początek rozwoju liścia flagowego)
wskazane jest na intensywnie
prowadzonych plantacjach wykonanie
drugiego zabiegu skracania.
Zabieg w tej fazie skróci i wzmocni
dokłosie, na którego załamywanie
szczególnie podatny jest jęczmień.
Wynika to z faktu, że ziarniaki nalewają
się i kłosy stają się coraz cięższe.
Środek ciężkości przesuwa się
ku górze, zwiększa skłonność do
wylegania, zwłaszcza do załamywania
się dokłosia.
Dobrać do warunków i gatunku
Do skracania zbóż służy kilka substancji.
Najbardziej znane i stosowane
w zbożach to: chloromekwat
(CCC), etefon, trineksapak etylu
oraz proheksadion wapnia i chlorek
mepikwatu. Każda z wymienionych
substancji ma inne właściwości,
a w ofercie na ten rok pojawiły
się też nowe produkty. Umiejętność
rozpoznawania faz rozwojowych
jest kluczowa dla określenia
optymalnego terminu skracania,
ale chcę zwrócić uwagę na różnice
w zaleceniach skracania poszczególnych
gatunków zbóż i na różnice
właściwości substancji czynnych
regulatorów. Każda substancja
czynna skraca zboża nieco inaczej
i każda do skutecznego działania
wymaga odpowiednich warunków
termicznych i nasłonecznienia.
Generalnie regulatory w pszenicy w celu jej dokrzewienia, jak pisaliśmy tydzień temu, stosujemy w fazie BBCH 25–30 i potem w celu skracania w fazie BBCH 30–32 i w fazie BBCH 37–39. Każdy gatunek wymaga innego podejścia do skracania, a przed tym zabiegiem niezwykle istotna jest analiza pogody (temperatura, nasłonecznienie), ocena zagęszczenia łanu, prześledzenie cech odmiany (długość słomy, skłonność do wylegania). Istotne jest też, czy skracanie będzie połączone z zabiegiem T1. Na choroby, ponieważ fungicydy zawierające triazole także wykazują wpływ regulacyjny.
Charakterystykę substancji aktywnych regulatorów wzrostu i warunki ich skutecznego działania opiszemy za tydzień.
Marek Kalinowski