Rozbijając kiszonkę z kukurydzy na czynniki pierwsze da się zauważyć, że zawartość tłuszczu jest w niej niewielka. Tłuszcz stanowi zaledwie ok. 3% suchej masy kiszonki i dlatego o jej wartości energetycznej decydują węglowodany, tj. cukry proste, skrobia oraz włókno surowe.
Co ogranicza strawność
Skrobia i cukry stanowią 35–
40% suchej masy kiszonki z kukurydzy
i są bardzo dobrze trawione
przez przeżuwacze. Ich
strawność wynosi 93–100%.
Na włókno surowe składają
się natomiast składniki ścian
komórkowych rośliny, takie
jak celuloza, hemiceluloza czy
pektyny. Włókno jest znacznie
gorzej strawne, przy czym ich
rozkładem u przeżuwaczy zajmują
się mikroorganizmy bytujące
w przedżołądkach.
Strawność włókna z kiszonek z kukurydzy waha się od 30 do 50%. To dość duża rozpiętość, a wszystko przez ligninę będącą składnikiem włókna surowego, choć z chemicznego punktu widzenia nie jest ona węglowodanem. Jednak w paszy występuje w naturalnym kompleksie z celulozą i jest razem z nią oznaczana. Lignina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy. Niestety, podczas wzrostu rośliny zwiększa się ilość ligniny, co negatywnie wpływa na strawność wszystkich składników pokarmowych zawartych w paszy.
Pogodzić włókno ze skrobią
Zawartość włókna w kiszonce
z kukurydzy uzależniona jest
od fazy wegetacji rośliny przy
zbiorze oraz właściwości genetycznych
danego mieszańca.
Kukurydza w pierwszej połowie
wegetacji wytwarza bogate
we włókno łodygi, liście
i rdzenie kolb. Dopiero później
tworzy się ziarno, które zawiera
łatwo strawne węglowodany,
głównie skrobię. Powoduje
to zmianę struktury rośliny,
gdyż wzrasta w niej udział
kolby z ziarniakami, a proporcjonalnie
zmniejsza się udział
części wegetatywnych. Dlatego
często się mówi, że kukurydza
jest trawą, która nie drewnieje,
co oczywiście należy rozumieć
jako skrót myślowy.
Z każdym dniem wzrostu rośliny obserwuje się drewnienie jej części zielonych (wegetatywnych). Prowadzi to do systematycznego wzrostu ilości ligniny w łodydze i liściach, a tym samym obniżania strawności masy organicznej. Jednak występujący przyrost skrobi w ziarniakach jest większy niż wzrost zawartości włókna w częściach wegetatywnych rośliny. Stąd w trakcie dojrzewania kukurydzy, następuje zwiększenie zawartości łatwo strawnych węglowodanów przy spadku zawartości trudno strawnego włókna, co pozytywnie wpływa na wartość energetyczną tej paszy. Dlatego nie należy spieszyć się ze zbiorem kukurydzy na kiszonkę. Najlepiej dokonać tego przy dojrzałości woskowej ziarna, gdy zawartość suchej masy waha się od 30 do 35%.
Strawniejsze odmiany
Wszystkie firmy zajmujące się
hodowlą kukurydzy prowadzą
badania w kierunku uzyskania
nowych mieszańców o niskiej
zawartości ligniny. O różnych
programach firm hodowlanych
w kierunku poprawy strawności
kiszonek z kukurydzy pisaliśmy
wielokrotnie. Linie takich
odmian o podwyższonej
strawności ma praktycznie każda
firma i stara się takie odmiany
wyróżniać spośród innych
kiszonkowych. Takie odmiany
charakteryzują się wysoką
zawartością suchej masy przy
zbiorze, lepszą strawnością
ścian komórkowych, co gwarantuje
dużą zawartość energii
w paszy, wysokim plonem suchej
masy i energii, wczesnym
dojrzewaniem kolb, co zapewnia
elastyczność zbioru oraz wysoką
zawartością cukru, co wpływa na
smakowitość paszy i zwiększa jej
pobranie.
Z technologią Powercel
Przed zakupem materiału siewnego
kukurydzy na kiszonkę warto
pytać o strawność. Mieszańce charakteryzujące
się wysoką strawnością
mają w ofercie czołowi hodowcy
kukurydzy. Takie odmiany nowej
generacji hodowane w technologii
Powercel ma firma Syngenta. Są
to mieszańce o niskiej zawartości
ligniny i charakteryzują się m.in.
większą ilością suchej masy przy
zbiorze, lepszą strawnością ścian
komórkowych, wysokim plonem
suchej masy i energii, wczesnym
dojrzewaniem kolb, wysoką zawartością
cukru.
Według badań belgijskich, odmiany kukurydzy Powercel dają z 1 hektara o 1000 kg suchej masy więcej niż tradycyjne odmiany. Z badań wykonanych w Holandii i przedstawianych przez hodowcę tych odmian wynika, że krowy żywione kiszonką z odmian Powowercel produkują rocznie o 90 kg mleka więcej w porównaniu do żywionych kiszonką z normalnych odmian kiszonkowych.
Z linii Animal Nutrition
Odmiany o wysokiej strawności
ma też firma Limagrain i oznacza je
jako LG Animal Nutrition. Te strawne
mieszańce powstały w specjalnym
programie selekcyjnym hodowli
kukurydzy na kiszonkę. Założeniem
tego programu jest hodowla
odmian kukurydzy dostarczającej
wysokiej energii pochodzącej
zarówno ze skrobi, jak i z włókna.
W procesie trawienia skrobia wykorzystywana jest przez przeżuwacze prawie w całości niezależnie od odmiany, natomiast strawność włókna w dużym stopniu zależy od genetyki mieszańców. Zwiększenie energetyczności kiszonki z kukurydzy jest możliwe tylko dzięki podniesieniu strawności włókna. Jak bardzo można podnieść strawność włókna? Średnio (wg danych hodowcy) kiszonka z odmian LG Animal Nutrition jest o 4–5% bardziej strawna niż standardowych odmian kiszonkowych.
Dzięki rozluźnionej ligninie
Podaliśmy dwa przykłady programów
hodowli bardziej strawnych
mieszańców kukurydzy. Oczywiście
każdy tradycyjny polski rolnik
z dużą nieufnością słucha takich
informacji. Z czego wynika zatem
podwyższona strawność takich odmian?
Mówiąc w dużym skrócie,
ten efekt jest wynikiem podwyższonej
strawności włókna odmian.
W dużym uproszczeniu można powiedzieć,
że włókno składa się z hemicelulozy
(rozkładanej przez bakterie
celuloityczne w przedziale od
20% do 100%), celulozy (rozkładanej
w ilości od 20 do 100%) i niewielkiej
ilości w ogóle niestrawnej
ligniny.
Lignina mimo że sama nie jest trawiona, jest kluczowa dla strawności włókna. Kluczowy jest tak naprawdę sposób lignifikacji ścian komórkowych z hemicelulozą i celulozą. Właśnie dobre poznanie tych zależności i selekcja linii kukurydzy w hodowli mieszańców w kierunku odpowiedniego typu lignifikacji owocuje odmianami bardziej strawnymi. Strawność jest podniesiona przez rozluźnienie kręgów ligniny. Dzięki temu hemiceluloza i celuloza jest trawiona w znacznie większym stopniu.
Marek Kalinowski