Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

HumiCalc 4.0 w rolnictwie ekologicznym

Data publikacji 11.03.2020r.

W ostatnich latach przybywa na rynku produktów służących do poprawy właściwości fizykochemiczno- biologicznych gleby. Nowością w tym segmencie jest od ub.r. HumiCalc 4.0 w ofercie firmy Osadkowski SA. Produkt jest granulowanym nawozem wapniowym wzbogaconym o kwasy humusowe i fulwowe, bor oraz bakterie Bacillus azotofixans.

Jak informuje w komunikacie firma Osadkowski SA, nawóz HumiCalc 4.0 uzyskał właśnie świadectwo kwalifikacji do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Pobudza życie biologiczne
Bazą nawozu jest kreda granulowana, którą można stosować w okresie uprawek pożniwnych, przedsiewnych, a także pogłównie bez konieczności mieszania nawozu z glebą. Skład HumiCalcu 4.0 jest tak dobrany, aby działanie poszczególnych komponentów się uzupełniało. Wapno w postaci kredy ma za zadanie stabilizować pH i daje podkład do rozwoju życia glebowego. Kwasy humusowe i fulwowe pobudzają życie biologiczne. Wyniki doświadczenia na UP Poznań wskazują blisko czterokrotny wzrost indeksu biologicznej aktywności gleby po zastosowaniu dawki 250 kg/ha tego nawozu.

Bacillus azotofixans zawarte w HumiCalcu 4.0 to bakterie, które mają możliwość wiązania azotu atmosferycznego oraz odpowiadają za rozkład resztek pożniwnych. Wydzieliny tych mikroorganizmów są lepiszczem koloidów glebowych, co poprawia strukturę gleby i uwalnia składniki pokarmowe.

Można stosować cały sezon
Produkt został również wzbogacony o bor, którego w polskich glebach brakuje, a jest szczególnie ważny w uprawie rzepaku, buraka czy kukurydzy.

Nawóz może być stosowany przez cały rok, najkorzystniej jednak aplikować go pod uprawki pożniwne lub w okresie jesiennym. Wysiew wiosenny dla ozimin należy wykonać jak najwcześniej. W roślinach jarych polecany jest przed siewem lub pogłównie a w uprawach wieloletnich należy wprowadzać go jesienią.

M. Kalinowski
Za informacją Osadkowski SA

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a