Regulamin konkursu
dofinansowanego ze środków Funduszu
Promocji Mleka
§ 1. Postanowienia ogólne
- Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.
- Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2020 Patronem Konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz, wieloletni wiceprezes zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.
- Cel Konkursu:
- promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej;
- wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży;
- stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych;
- wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych;
- upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.
§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie
- W Konkursie mogą wziąć udział:
- producenci mleka,
- podmioty przetwórstwa mleka,
- firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,
- organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka zwane dalej Wnioskodawcami.
- Kategorie zgłoszeń:
- gospodarka energią,
- innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,
- innowacyjne rozwiązania procesowe,
- ochrona środowiska,
- za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,
- za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).
- Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2017–2019.
§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie
- Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: biuro@ mlekoland.com (skan podpisanego formularza) do dnia 31.03.2020 r.
- Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.
§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu
- Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.
- Pracą Kapituły Konkursu kieruje przewodniczący Kapituły.
- Skład Kapituły Konkursu:
- przewodniczący:
- prof. em. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego;
- zastępca przewodniczącego:
- prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwie;
- członkowie:
- prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
- dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,
- mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowej;
- sekretarz:
- mgr inż. Dorota Śmigielska – wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
- przewodniczący:
- Eksperci powołani przez przewodniczącego Kapituły Konkursu przeprowadzą ocenę wniosków przesłanych w formie elektronicznej na adres mailowy Organizatora.
- Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – statuetki z podobizną patrona konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt. 2.
- Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.
§ 5. Kryteria oceny
- Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć
innowacyjnych stosowanymi przez grupę
ekspertów są:
- stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,
- analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),
- skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),
- wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,
- działalność badawczo-rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,
- społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),
- zwiększenie efektywności energetycznej,
- działania marketingowe dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności oraz zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,
- upowszechnienie innowacji.
§ 6. Wyniki Konkursu
- Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa w hotelu Zamek Ryn w Rynie w dniu 22 kwietnia 2020 roku.
- Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.