Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza drugą edycję konkursu pt. „INNOWACJE TECHNICZNE W MLECZARSTWIE 2020”

Data publikacji 11.03.2020r.

Regulamin konkursu
dofinansowanego ze środków Funduszu
Promocji Mleka

§ 1. Postanowienia ogólne

  1. Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.
  2. Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2020 Patronem Konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz, wieloletni wiceprezes zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.
  3. Cel Konkursu:
    • promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej;
    • wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży;
    • stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych;
    • wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych;
    • upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.

§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie

  1. W Konkursie mogą wziąć udział:
    • producenci mleka,
    • podmioty przetwórstwa mleka,
    • firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,
    • organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka zwane dalej Wnioskodawcami.
  2. Kategorie zgłoszeń:
    • gospodarka energią,
    • innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,
    • innowacyjne rozwiązania procesowe,
    • ochrona środowiska,
    • za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,
    • za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).
  3. Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2017–2019.

§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie

  1. Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: biuro@ mlekoland.com (skan podpisanego formularza) do dnia 31.03.2020 r.
  2. Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.

§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu

  1. Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.
  2. Pracą Kapituły Konkursu kieruje przewodniczący Kapituły.
  3. Skład Kapituły Konkursu:
    • przewodniczący:
      • prof. em. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego;
    • zastępca przewodniczącego:
      • prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwie;
    • członkowie:
      • prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
      • dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,
      • mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowej;
    • sekretarz:
      • mgr inż. Dorota Śmigielska – wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
  4. Eksperci powołani przez przewodniczącego Kapituły Konkursu przeprowadzą ocenę wniosków przesłanych w formie elektronicznej na adres mailowy Organizatora.
  5. Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – statuetki z podobizną patrona konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt. 2.
  6. Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.

§ 5. Kryteria oceny

  1. Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć innowacyjnych stosowanymi przez grupę ekspertów są:
    • stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,
    • analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),
    • skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),
    • wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,
    • działalność badawczo-rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,
    • społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),
    • zwiększenie efektywności energetycznej,
    • działania marketingowe dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności oraz zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,
    • upowszechnienie innowacji.

§ 6. Wyniki Konkursu

  1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa w hotelu Zamek Ryn w Rynie w dniu 22 kwietnia 2020 roku.
  2. Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a