Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Pieczywo dla wybrednych

Data publikacji 11.03.2020r.

RIESKA – FIŃSKI CHLEBEK

Składniki:

  • 200 ml zimnego mleka,
  • około 2 szklanek mąki jęczmiennej,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
Wymieszać szybko składniki i od razu zagnieść ciasto rękoma oprószonymi w mące lub wałkiem na placki o grubości 2–3 cm. Z tej porcji ciasta będzie 6 placków o średnicy 12 cm lub 2 duże placki wielkości blachy. Nakłuć placki widelcem i piec w gorącym piecu do pieczenia lub w piekarniku elektrycznym w temperaturze 250–300°C na średnim poziomie przez 10–15 minut. Placki będą mieć najlepszą strukturę, gdy ciasto jest możliwie najbardziej zimne, a piec możliwie najbardziej gorący. Wtedy, w zderzeniu gorąca i zimna powstaje para wodna, która sprawia, że ciasto wypiętrza się i będzie kruche.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECA CZAROWNIC

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1/2 l mleka,
  • około 10 dag drożdży,
  • około 1 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • kilka łyżeczek maku lub sezamu.

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z rozbitymi jajkami, szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i trochę cukru. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po czym formować bułeczki. W każdej zrobić pośrodku zagłębienie i wyłożyć na blachę wysypaną mąką. Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego na 190–200°C piekarnika i piec około 15–20 minut na złoty kolor.

CHLEBEK BEZGLUTENOWY

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g pestek dyni,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 30 g maku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały zemleć. Jajka utrzeć mikserem, dodać oliwę i utrzeć ponownie. Dodać zmielone orzechy i migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka, sól i wyrobić masę. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 160°C. Wyjąć na kratkę. Spożywać po ostudzeniu.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a