Oferujesz bezpieczny produkt
Rynek żywności bezwzględnie
stawia na jakość produktu
rolnego oraz jego bezpieczeństwo,
szczególnie
w aspekcie pozostałości
po środkach ochrony
roślin. Przepisy prawne
regulujące te wymagania
są coraz bardziej
restrykcyjne i nie pozostawiają
wątpliwości
co do tego, że gospodarstwa,
które nie nadążają
za zmianami, z czasem
utracą wartość konkurencyjną
na rynku. Kierunek
tych zmian jest
m.in. efektem rosnącej
świadomości konsumentów
w aspekcie jakości
i bezpieczeństwa żywności
oraz wiedzy, która przekłada
się na ich konkretne oczekiwania
i decyzje zakupowe.
Obecnie, częściej niż kilka lat temu, wybór kupujących pada na produkty rolne lub przetwory zaopatrzone w rozpoznawalne znaki jakości. Konsumenci analizują etykiety i nie boją się zapytać o pochodzenie żywności, a nawet zapłacić za nią więcej. Certyfikacja produkcji rolnej jest gwarancją, jakiej wymagają nabywcy oraz przetwórcy zarówno w kraju, jak i za granicą. Za nią bowiem stoją odpowiednie standardy, dzięki którym możliwa jest identyfikacja, a następnie eliminacja zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa produktu na każdym etapie procesu jego wytworzenia.
Najbardziej popularnymi certyfikatami dotyczącymi żywności są: GLOBAL G.A.P., Integrowana Produkcja i rolnictwo zrównoważone dla produkcji pierwotnej. Natomiast na etapie pakowania i przetwórstwa będą to HACCP, który jest obligatoryjny, a dobrowolne standardy BRC, IFS czy norma ISO 22 000 dedykowana jest do bezpieczeństwa żywności. Na rynku pojawiają się również standardy prywatne, obowiązujące dostawców żywności dla różnych sieci supermarketów.
Jesteś wiarygodnym producentem
Standardy, jakie certyfikacje
wprowadzają do produkcji rolnej
odpowiadają założeniom
zrównoważonego rozwoju. To
praktyki, które nie tylko gwarantują
odpowiednią jakość
i bezpieczeństwo żywności, ale
też służą poprawie wydajności
procesu produkcyjnego oraz
ochronie zasobów naturalnych,
które są w tym procesie wykorzystane.
Jeśli więc gospodarstwo
posiada na przykład certyfikat
GLOBAL G.A.P. czy Integrowanej
Produkcji, spełnia jednocześnie
większość wymagań
pod kątem audytu z rolnictwa
zrównoważonego.
Dobre praktyki rolnicze, połączone z profesjonalnym podejściem do produkcji, pozwalają budować gospodarstwu wizerunek odpowiedzialnego i zaufanego producenta żywności. Producenta, który przywiązuje wagę do jakości swojej pracy i nie boi się zmian. Certyfikacja gospodarstwa z pewnością jest wyzwaniem i wymaga otwarcia się na nowe rozwiązania oraz wyjścia poza pewną strefę komfortu, jaką wyznaczają stare przyzwyczajenia i ramy myślowe. Opuszczenie tej strefy jest jednak konieczne, aby w sposób profesjonalny podejść do obecnych oraz przyszłych oczekiwań klientów, stać się rozpoznawalnym na rynku, a tym samym umożliwić gospodarstwu jego stabilne i długofalowe funkcjonowanie.
Już teraz w niektórych zachodnich krajach istnieje możliwość skanowania znaków QR znajdujących się na etykietach żywności, dzięki którym konsument ma możliwość poznania jej producenta i prześledzenia procesu jego wytworzenia. Za chwilę stanie się to powszechną praktyką, która pozwoli gospodarstwom, jak i innym przemysłowym markom, zyskać podmiotowość na tym rynku i poprzez wyróżnienie się, budować na nim swoją przewagę konkurencyjną.
Poprawiasz efektywność
Certyfikaty (GLOBAL
GAP, Integrowana Produkcja
Rolna) przede
wszystkim gwarantują
prowadzenie działalności
rolniczej zgodnie
z obwiązującym prawem.
Systematyzują
proces produkcji i kładą
nacisk na dobre praktyki
rolnicze, dzięki którym
gospodarstwo pracuje
efektywniej. Praktyki
te pozwalają na optymalizację
działań na każdym
etapie tego procesu poprzez
lepsze wykorzystanie potencjału
zasobów gospodarstwa
i rezygnację z nieracjonalnych,
ekonomicznie nieuzasadnionych
rozwiązań.
Jednym z narzędzi służących optymalizacji, których wymagają systemy certyfikacji, są zapisy z wykonywanych czynności. Choć regularne prowadzenie dokumentacji spotyka się często z niechęcią rolników, to jest ono niezwykle ważne z punktu widzenia monitoringu i kontroli całego procesu produkcyjnego oraz prowadzenia rzetelnej analityki. Analityka z kolei jest kluczem nie tylko do sprawnej weryfikacji przyjętej strategii ochrony, ale także kosztów. Dzięki takim działaniom gospodarstwo może funkcjonować sprawniej i wydajniej. Same zapisy natomiast potwierdzają stosowanie dobrych praktyk i umożliwiają identyfikację produkowanej żywności.
Opracowanie
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP