Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wymarzone rośliny jagodowe dla amatorów

Data publikacji 11.03.2020r.

Wczesna wiosna to doskonała pora na sadzenie krzewów owocowych, szczególnie z odkrytym korzeniem.

Niezależnie od gatunku, glebę pod nasadzenia głęboko spulchniamy, minimum na głębokość dwóch szpadli, i zasilamy dołki przefermentowanym kompostem bądź obornikiem zmieszanym z ziemią. Krzewy owocowe sadzimy około 5–10 cm głębiej, niż rosły w szkółce, gdyż wypuszczają dużo korzeni przybyszowych u nasady pędu. Posadzone zbyt głęboko, tworzą dużo odrostów.

Kolorowe korale
Porzeczki są wytrzymałe, a ich uprawa jest bardzo łatwa. Odmiany krzewiaste możemy sadzić wszędzie, nawet na trawniku. Ważne, by miały słoneczne stanowisko, które wpływa na dobre i obfite owocowanie. Ważne jest również, by nie były ograniczane przez inne rośliny. Wśród odmian porzeczki białej warta uwagi jest stara odmiana Biała z Juterborg o łagodnym słodko-kwaśnym smaku. Jest odmianą wczesną, a jej owoce dojrzewają w połowie lipca. Wcześnie wchodzi w owocowanie.

Drugą wczesną odmianą o podobnym czasie dojrzewania owoców jest Zitava. Rodzi duże owoce w długich gronach. Nie ma dużych wymagań – rośnie na każdej glebie. Werdavia to odmiana o średniej porze dojrzewania, a owoce pozostawione dłużej na krzaku stają się bardzo słodkie.

Blanka jest porzeczką dojrzewającą na przełomie lipca i sierpnia. W drugiej połowie sierpnia owoce stają się bardzo słodkie, doskonałe do jedzenia prosto z krzaka. Odmiana tworzy długie grona obficie obsypane owocami.

Wśród odmian porzeczki czerwonej na uwagę zasługuje Detvan, którą charakteryzują duże owoce zebrane w długie grona. Dojrzewają w połowie lipca. Podobną odmianą jest Jonkhher van Tets. Junifer rodzi również duże owoce na długich gronach. Odmiana dojrzewa tydzień później niż wymienione wcześniej.

Wyjątkowo smacznymi owocami odznacza się Rovada, która obficie owocuje, ale jest w większym stopniu niż pozostałe podatna na antraknozę. Obficie owocującą jest również należąca do odmian późnych Rossetta. Jej owoce zebrane są w długie grona, a po dojrzeniu nie osypują się. Niestety odmiana jest podatna na wielkopąkowca. To szkodnik przede wszystkim porzeczki czarnej.

Jest nią odmiana Cadou, rodząca duże słodkie owoce, które najlepiej smakują prosto z krzaka. Ores plonuje obficie, dojrzewa pod koniec lipca. Black Down rodzi średniej wielkości słodkie, soczyste i aromatyczne owoce. Andega owocuje obficie, rodząc owoce średniej wielkości o lekko kwaśnym smaku. Delbard Robusta rodzi duże owoce, aromatyczne, lecz o lekko kwaśnym smaku. Większość porzeczek jest samopylnych, ale warto sadzić po kilka odmian, by uzyskać obfitsze owocowanie.

Maliny – do jesieni
Maliny należą do półkrzewów, co oznacza, że witki rosną tylko przez dwa lata. Coraz więcej jest zwolenników odmian dwukrotnie owocujących, np. Blissy i Himbo Top, które po raz pierwszy owocują na pędach dwuletnich, a następnie – późnym latem na pędach jednorocznych. Ale nie tylko te są warte uwagi.

Istnieją też maliny jesienne, u których po owocowaniu wycinamy pędy tuż przy ziemi. Pokusa to odmiana deserowa, wybitnie do uprawy amatorskiej, rodzi duże, lekko stożkowe owoce, które dojrzewają od połowy sierpnia. Polka to druga polecana do uprawy odmiana, rodząca bardzo duże, zwarte owoce. Może być stosowana do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.

Bardzo dużymi owocami charakteryzuje się również Polana. Rodzi owoce słodkie, smaczne, jest bardzo plenna. Do uprawy ekologicznej jest polecana odmiana Polesie, która rodzi ciemnoczerwone owoce, lekko omszone. Poranna Rosa to odmiana o dużych, żółtych, smacznych owocach. Ma tendencję do dwukrotnego owocowania. Malina Golden Queen to druga odmiana rodząca owoce o żółtym zabarwieniu i wybornym smaku. Podobnie jak Poranna Rosa, powtarza owocowanie.

Wśród odmian letnich, u których pędy dwuletnie po zakończeniu owocowania wycinamy jesienią, mamy Bristol o czarnych owocach. Są duże i niesłychanie soczyste, smaczne i aromatyczne. Dojrzewają w połowie lipca. Pod koniec czerwca dojrzewają owoce Sokolicy, które są jasnoczerwone, duże, smaczne, w kształcie ściętego stożka. W tym samym czasie dojrzałość osiągają owoce Laszki, które są jędrne, słodkie i ciemnoczerwone. W połowie lipca dojrzewa Benefis o ciemnoczerwonych, dużych i smacznych owocach.

Może trochę kłuje, ale...
Wielu z nas odeszło od uprawy agrestu, uważając tę roślinę za trudną w uprawie, po części za sprawą mączniaka amerykańskiego. Mamy już odmiany, które są łatwe w uprawie i – co ważne – odporne na choroby. Może zatem wrócić do jego uprawy? Biały Triumf jest chyba najpopularniejszą wczesną odmianą. Rodzi duże jasnozielone owoce, niestety jest wrażliwy na mączniaka. Czerwony Triumf rodzi duże, smaczne, czerwone owoce. Ta odmiana również jest wrażliwa na mączniaka. Hinnonmaki Rot to odmiana o jaskrawoczerwonych, słabo omszonych owocach o średniej porze dojrzewania (odporna na mączniaka). Hinnomaki Gelb, zwana również żółtym agrestem, rodzi żółte owoce.

Invicta jest średnio wczes ną odmianą, odporną na mączniaka, rodzącą duże żółtozielone owoce. Odporna na mączniaka jest również Kati. Ma pędy prawie bez kolców, co jest rzadkością u tego gatunku. Jej owoce dojrzewają dość późno, są zielone, ale w końcu lipca przebarwiają się na czerwono. Również odporną odmianą jest Hinsel – średnio wczesna, plenna, o niedużych owocach i czerwonej skórce. Resika to także odmiana odporna na mączniaka. Jest bardzo plenna, rodzi żółte owoce średniej wielkości.

Ciekawostka gatunkowa
Krzewy porzeczkoagrestu rosną silniej niż porzeczki czarnej, której są krzyżówką, i mogą osiągnąć nawet 2 m wysokości. Obfitsze jest też owocowanie. W naszym kraju można nabyć dwie odmiany. Croma tworzy krzew o wzniesionym pokroju, rośnie bardzo silnie i rodzi duże, czarne z fioletowym nalotem owoce, które są słodkie i dość smaczne. Drugą odmianą jest Josta. To również silnie rosnący krzew, który rodzi owoce trzykrotnie większe niż porzeczka czarna. Dojrzałe owoce są czarne z fioletowym nalotem. Niestety, do bezpośredniego spożycia raczej się nie nadają z uwagi na słodko-kwaśny smak, ale są doskonałe na dżemy, wina, soki czy konfitury.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a