Składniki:
- 1 główka sałaty lub sałata z doniczki,
- 1/2 świeżego ogórka,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka octu,
- 1–2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
- pęczek pietruszki.
Wykonanie: Porwać sałatę na kawałki i włożyć do misy. Przekroić ogórek i usunąć łyżeczką nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Obrać jajka i przekroić na pół. Rozdrobnić żółtko widelcem. Ubić śmietanę z octem na miękką pianę, dodać przyprawy i wymieszać z żółtkiem. Polać sałatkę sosem. Posypać pokrojonym białkiem jajka i pietruszką.
r e k l a m a
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I KURCZAKIEM
r e k l a m a
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 garści rukoli,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- curry,
- 1 gruszka.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka łagodnej musztardy,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na maśle klarowanym. Seler naciowy posiekać na cienkie plasterki. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, seler naciowy, gruszkę, kurczaka, kukurydzę. Polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także
Składniki:
- 250 g ryżu,
- 5–6 ogórków konserwowych,
- 2 cebule,
- 6 jajek,
- 400 ml majonezu, 2
- 50 ml keczupu pikantnego,
- pęczek zielonej pietruszki.
Wykonanie: Ugotować ryż i podzielić na trzy części. Pokroić ogórki i cebulę w kostkę. Ugotować jajka i posiekać. Ułożyć jedną część ryżu w misce i posmarować majonezem oraz keczupem. Położyć ogórki, cebulę i drugą część ryżu. Posmarować majonezem i ketchupem i wyłożyć posiekane jajka. Posmarować ponownie majonezem i położyć trzecią część ryżu. Posmarować keczupem. Udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.