Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Idzie wiosna, zrób sałatkę

Data publikacji 18.03.2020r.

SAŁATKA BABCI

Składniki:

  • 1 główka sałaty lub sałata z doniczki,
  • 1/2 świeżego ogórka,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1–2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • pęczek pietruszki. 

Wykonanie: Porwać sałatę na kawałki i włożyć do misy. Przekroić ogórek i usunąć łyżeczką nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Obrać jajka i przekroić na pół. Rozdrobnić żółtko widelcem. Ubić śmietanę z octem na miękką pianę, dodać przyprawy i wymieszać z żółtkiem. Polać sałatkę sosem. Posypać pokrojonym białkiem jajka i pietruszką.

r e k l a m a



SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I KURCZAKIEM

r e k l a m a

Składniki na sałatkę:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • 1 gruszka. 

Składniki na sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu. 

Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na maśle klarowanym. Seler naciowy posiekać na cienkie plasterki. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, seler naciowy, gruszkę, kurczaka, kukurydzę. Polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.



Zobacz także

SAŁATKA WARSTWOWA

Składniki:

  • 250 g ryżu,
  • 5–6 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 6 jajek,
  • 400 ml majonezu, 2
  • 50 ml keczupu pikantnego,
  • pęczek zielonej pietruszki. 

Wykonanie: Ugotować ryż i podzielić na trzy części. Pokroić ogórki i cebulę w kostkę. Ugotować jajka i posiekać. Ułożyć jedną część ryżu w misce i posmarować majonezem oraz keczupem. Położyć ogórki, cebulę i drugą część ryżu. Posmarować majonezem i ketchupem i wyłożyć posiekane jajka. Posmarować ponownie majonezem i położyć trzecią część ryżu. Posmarować keczupem. Udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a