r e k l a m a
Zakażają tylko świnie
r e k l a m a
Wirus zakaźnego zapalenia żołądka i jelit świń namnaża się głównie w komórkach przewodu pokarmowego i jest obecny w cytoplazmie zainfekowanych komórek po 4–5 godzinach, głównie u podstawy kosmków jelita cienkiego. Powoduje zanikanie kosmków jelitowych, co znacznie zmniejsza wchłanianie składników odżywczych i powoduje biegunkę. Jednocześnie namnaża się w różnych narządach pozajelitowych, takich jak płuca (makrofagi pęcherzykowe), tkanka gruczołu mlekowego oraz węzły chłonne. Przeciwciała w siarze chronią prosięta w wieku do 6–12 tygodni.
Zobacz także
U prosiąt przy lochach występują wymioty, często brak apetytu, bez gorączki i objawów nerwowych. Odwodnienie z wysoką śmiertelnością występuje w ciągu 24–48 godzin. Śmiertelność może osiągnąć 100% u prosiąt w wieku poniżej tygodnia, 50% w drugim tygodniu po urodzeniu i do 25% w trzecim tygodniu.
Wysoce zakaźna biegunka
Epidemiczna biegunka świń (PED) jest chorobą powodowaną przez koronawirusa występującego w Azji i Ameryce Północnej. W Europie wirusa po raz pierwszy stwierdzono w Belgii w 1992 roku. Chorowało wówczas 20–90% prosiąt, padało do 30%. Jednak straty zanotowane w 2014 roku w Stanach Zjednoczonych były znacznie większe. Z powodu PED padło tam wówczas ponad 12 mln prosiąt.
Epidemiczna biegunka świń to wysoce zaraźliwa choroba świń, a główną drogą przenoszenia są zwierzęta wprowadzane do stada, a także zakażone pojazdy, ludzie, pasza. Z chwilą przedostania się do gospodarstwa szybko się w nim szerzy. Wirus jest wydalany z kałem chorych zwierząt w dużych ilościach. Czas wydalania wirusa w kale u zarażonych świń wynosi 7–9 dni, a czas pozostawania wirusa w organizmach nosicieli nie jest dobrze poznany. Antonio Palomo Yagüe twierdzi, że po ostrym wybuchu choroby utrzymywanie się lub znikanie wirusa w gospodarstwie jest bardzo zmienne.
Wirus epidemicznej biegunki świń ulega zniszczeniu w temperaturach powyżej 60°C. Namnażanie wirusa zachodzi w cytoplazmie komórek nabłonka kosmków jelita cienkiego. Tutaj powoduje zwyrodnienie enterocytów z wyraźnym zanikaniem kosmków jelitowych i dużym zmniejszeniem zdolności do wchłaniania składników odżywczych. Jakkolwiek chorują świnie we wszystkich grupach wiekowych, to najwyższa zachorowalność występuje u osesków. Wśród prosiąt do 7. dnia życia śmiertelność dochodzi do 100%, w mniejszym stopniu u warchlaków. Padnięcia u starszych zwierząt są sporadyczne – one łatwiej zdrowieją.
Koronawirus płucny świń (PRCV) jest związany z problemami z oddychaniem. Częstość występowania i rozpowszechnienie na świecie są małe i obecnie ma on niewielki wpływ ekonomiczny na produkcję trzody chlewnej. Wirus ten jest odmianą rodziny wirusów TGE, która zakaża drogi oddechowe i nie jest wydalana z kałem. Koronawirus płucny świń infekuje zwierzęta w każdym wieku poprzez bezpośredni kontakt lub drogą oddechową, częściej występuje na obszarach o dużym zagęszczeniu produkcji trzody chlewnej.
Dominika Stancelewska