Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Najlepsi hodowcy z powiatu mińskiego i otwockiego

Data publikacji 25.03.2020r.

3 marca br. w Ziubiakowej Karczmie, w miejscowości Nowa Pogorzel (gmina Siennica), odbyło się spotkanie członków Mazowieckiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka z powiatu mińskiego i otwockiego. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: Stanisław Duszczyk – wójt gminy Siennica, Bogdan Świątek-Górski – wójt gminy Latowicz, Marcin Uchman – wójt gminy Cegłów, Jolanta Bąk – kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Mińsku Mazowieckim, Daria Bartnicka z ZM Hochland w Węgrowie i Robert Warda – kierownik skupu OSM Garwolin.

Zebranie otworzył Marcin Grzegrzułka – prezes koła hodowców powiatu mińskiego.

 – Pomimo że na top liście jest 10. najlepszych hodowców z powiatu mińskiego, to aż 26 przekroczyło wydajność 10 tys. kg mleka od krowy. Wynik ten świadczy o tym, że mamy mocny powiat, co jest również zasługą współpracujących z naszymi hodowcami firm – powiedział Marcin Grzegrzułka.

r e k l a m a

W spotkaniu uczestniczył także Daniel Śliński – prezes garwolińskiego koła Mazowieckiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka, wiceprezes MZHBiPM oraz członek zarządu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

– Mazowiecki Związek działa na rzecz swoich członków m.in. poprzez podpisywanie umów z firmami oferującym środki produkcji, w których nasi członkowie mają upusty. Wśród nich są między innymi Can Agri, od której kupujemy kolczyki dla bydła, Chemirol, oferujący środki ochrony roślin, nawozy i nasiona oraz firma Żar z Siedlec, która oferuje nam w dobrej cenie paliwo oraz dwupłaszczowe zbiorniki – powiedział Daniel Śliński.

r e k l a m a



Wyniki z oceny użytkowości mlecznej za 2019 rok przedstawił Rafał Morawski, kierownik do spraw oceny PFHBiPM.

Zobacz także

Najlepszy wynik na terenie powiatu mińskiego osiągnął Jan Bąk z miejscowości Brzuze. Jego stado liczące średnio 35 krów wyprodukowało od sztuki 12 014 kg mleka, o zawartości tłuszczu 4,15% i białka 3,57%. Drugie miejsce, z wynikiem 11 633 kg mleka, od sztuki zajął Sławomir Gołębiewski z Brzozówki. Jego stado liczące prawie 60 krów wyprodukowało mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,89% i białka 3,61%. Trzecie miejsce zajął Łukasz Piotr Sabak z Wężyczyna. Jego stado liczące 71 sztuk osiągnęło 11 478 kg mleka od sztuki, o zawartości tłuszczu 3,78% i białka 3,36%. Nieco niższą wydajność – 11 344 kg mleka osiągnął Andrzej Gajowniczek z miejscowości Chyżyny. Piąte miejsce z wydajnością 11 131 kg mleka zajął Adam Jacek Podrucki z Bestwiny. Na szóstej pozycji uplasował się Łukasz Sychowicz z Żakowa z wydajnością 11 128 kg mleka. Siódme miejsce zajęła Jolanta Jadwiga Szymańska -Kot z Jędrzejowa Nowego. Średnia wydajność od sztuki w jej stadzie wyniosła 11 111 kg mleka. Jako ostatni na liście 11-tysięczników zameldował się Andrzej Garwolski z miejscowości Królewiec, którego stado wyprodukowało średnio od sztuki 11 095 kg mleka. Dziewiąte miejsce zajął Sławomir Leszczyński z Jakubowa z wynikiem 10 914 kg mleka. Pierwszą dziesiątkę hodowców powiatu mińskiego zamknął Dariusz Gadomski z miejscowości Nowe Poręby z wynikiem 10 851 kg mleka od sztuki.



Wyróżniono także dwóch hodowców z powiatu otwockiego. Najlepszym hodowcą została Monika Jaworska z miejscowości Lubice. Od stada liczącego średnio blisko 70 krów uzyskała wydajność 10 967 kg mleka od sztuki, przy zawartości tłuszczu 4,01% i białka 3,36%. Drugie miejsce zajął Łukasz Dąbrowski z miejscowości Stara Wieś Druga, którego stado o przeciętnej liczbie 26 krów wyprodukowało 9605 kg mleka od sztuki, przy tłuszczu wynoszącym 3,84% i białku 3,47%.

W części wykładowej wystąpił między innymi Marcin Mierzejewski z firmy DSV, który opowiedział o zakładaniu i pielęgnacji użytków zielonych. Na początku zachęcił zebranych hodowców do wczesnego ich nawożenia.

 – Proszę zwrócić uwagę na precyzyjne obliczenie dawki nawozów przy nawożeniu przedsiewnym. Ważne jest, aby nie stosować zbyt dużych dawek azotu, by przed zadarnieniem się użytku nie dokarmiać nadmiernie występujących w młodej uprawie chwastów. Dobrą dawką azotu stosowanego przedsiewnie jest 20 do 40 kg czystego składnika na ha – powiedział Marcin Mierzejewski

Prelegent opowiedział także o roli pozostałych składników pokarmowych. 

– Niedobory potasu na użytkach zielonych widoczne są szczególnie jesienią w postaci rdzy traw, co wpływa na wydajność użytków zielonych oraz jakość sianokiszonki. Fosfor wpływa na budowę systemu korzeniowego traw. Równie ważnym składnikiem jest magnez, który poprawia trwałość oraz odżywianie roślin motylkowych w runi. Nie można także zapomnieć o siarce w nawożeniu użytków zielonych. Przyjmuje się, że jej dawka powinna stanowić 1/5–1/4 dawki azotu. Siarka wpływa na system odpornościowy roślin – powiedział Marcin Mierzejewski.

Józef Nuckowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a