Data publikacji 25.03.2020r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
Miechunka melonowa, psianka melonowa – pod takimi nazwami można spotkać tę roślinę z rodziny psiankowatych.
Jest to bliska krewna papryki, pomidora, ziemniaków. Nie ma nic wspólnego z dyniowatymi. Jej częścią jadalną są owoce, które w smaku przypominają mieszankę melona, cytryny z nutą mango czy brzoskwini. W Polsce traktowana jest jako roślina jednoroczna, w Ameryce Południowej, skąd pochodzi, jest uprawiana jako bylina. Niektórym udało się ją utrzymać w pojemnikach w pomieszczeniu, przy ograniczonym dostępie światła, do następnego roku. Dzięki temu rozmnażali pepino przez sadzonki. Jeśli nimi nie dysponujemy, rozmnażamy pepino, wysiewając w marcu nasiona do skrzyneczek. Postępujemy z siewkami tak, jak z pomidorami, które wymagają pikowania do większych doniczek po ukazaniu się liści właściwych. Po 15 maja, gdy minie obawa przymrozków, rośliny wysadzamy do gruntu w rozstawie 50 × 80 cm i prowadzimy przy palikach, bo dorastają do 1 m wysokości i mają dość wiotkie pędy. By uzyskać dorodne owoce, stanowisko powinno być słoneczne, żyzne, osłonięte od wiatrów, wilgotne i ciepłe. Po posadzeniu należy roślinę przyciąć i prowadzić na 2 pędy, podobnie jak wysokie odmiany pomidorów. Od momentu zawiązania owoców, przy sprzyjającej pogodzie, zbiory rozpoczynamy po upływie 4 miesięcy. Owoce o kształcie kulistym bądź jajowatym, o masie do 40 dag, są złociste, pokryte fioletowymi smugami, w środku pod cienką skórką kryje się słodki miąższ.
mw