Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Szybki obiad na czas kwarantanny

Data publikacji 25.03.2020r.



LENIWE PIEROGI

r e k l a m a

Składniki:

  • 1/2 kg bialego sera,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • sól.
Wykonanie: Rozdrobnić ser. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do sera. Dodać trochę soli, mąkę i wszystko wymieszać. Ubić białka i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Położyć ciasto na posypaną mąką matę. Uformować wałki grubości 3 cm i pokroić je na kawałki długości 3 cm. Kluski wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną, wyjąć na talerz. Zrumienić na suchej patelni bułkę tartą, dodać masło i polać kluski.



r e k l a m a

KLUSKI Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 kg boczku wędzonego (surowego),
  • 2 cebule,
  • sól. 

Wykonanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odcisnąć z masy wodę, a powstałą mączkę dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli. Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nakładać do niej kluski. Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Pokroić drobno boczek, przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać tym kluski. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą. 


KLUSKI Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (wystudzonej),
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 100 g mielonego twarogu,
  • 2 plastry boczku,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane do smażenia. 

Wykonanie: Ugotowaną kaszę razem z twarogiem rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz oraz obie mąki i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczki i kroić kluski. Wrzucać je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 8 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać z nimi gorące kluseczki.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a