LENIWE PIEROGI
r e k l a m a
- 1/2 kg bialego sera,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka tartej bułki,
- sól.
r e k l a m a
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1/2 kg mąki,
- 1 kg boczku wędzonego (surowego),
- 2 cebule,
- sól.
Wykonanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odcisnąć z masy wodę, a powstałą mączkę dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli. Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nakładać do niej kluski. Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Pokroić drobno boczek, przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać tym kluski. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
KLUSKI Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (wystudzonej),
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 100 g mielonego twarogu,
- 2 plastry boczku,
- 1 cebula,
- masło klarowane do smażenia.
Wykonanie: Ugotowaną kaszę razem z twarogiem rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz oraz obie mąki i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczki i kroić kluski. Wrzucać je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 8 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać z nimi gorące kluseczki.