Właściwym momentem wysadzania bulw w uprawie na bardzo wczesny zbiór jest, kiedy temperatura gleby mierzona na głębokości 10 st. C przez 3–5 dni przed sadzeniem wynosi ok. 6 st. C (gdy plantacja jest obsadzona sadzeniakami podkiełkowanymi i będzie prowadzona wg standardowej technologii).
Dobre polskie odmiany
Przy sadzeniakach podkiełkowanych
i pod warunkiem, że
uprawa będzie prowadzona pod
agrowłókniną, możemy sadzić,
gdy temperatura na głębokości
10 cm osiągnie 4 st. C. Sadzeniaki
niepobudzone i niepodkiełkowane
sadzimy, gdy gleba ogrzeje się
do 6–8 st. C – często jest to zbieżne
z zakwitaniem mniszka lekarskiego
i zielenieniem się brzóz.
Dobrych krajowych odmian ziemniaka nie brakuje i są one w każdej grupie wczesności. Na mapie przedstawiamy LZO ziemniaków wczesnych, a poniżej charakterystykę tych najbardziej popularnych, zalecanych do uprawy w większości województw. Vineta od kilku sezonów jest najczęściej rekomendowaną odmianą wczesną. Nadal jest warta uwagi, ale w tej kwalifikacji spadła na trzecie miejsce a na ten rok najczęściej rekomendowanymi odmianami wczesnymi są Bohun i Gwiazda.
● Bohun – odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Bulwy duże do bardzo dużych, okrągłe, o dość regularnym kształcie, płytkich oczkach i żółtej skórce. Barwa miąższu jasnożółta. Plenność dobra. Odporność na wirusa Y i na zarazę liści – mała. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
● Gwiazda – odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym, o dobrym smaku. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne o regularnym kształcie i płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Odmiana dość plenna, o dużym udziale frakcji handlowej w plonie. Odporna na mątwika ziemniaczanego oraz wirusy Y i liściozwoju. Podatna na porażenie zarazą ziemniaka.
● Vineta – odmiana jadalna w typie kulinarnym wszechstronnie użytkowym do sałatkowego o dobrym smaku. Bardzo plenna, o dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy, podatna na porażenie zarazą ziemniaka.
● Bellarosa – odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym. Bardzo plenna, o bardzo dużym udziale frakcji handlowej w plonie ogólnym. Tworzy bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, bardzo kształtne, o płytkich oczkach. Skórka czerwona, miąższ żółty. Miąższ zarówno surowy, jak i po ugotowaniu nie ciemnieje. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego. Średnio odporna na wirusa Y oraz odporna na wirusa liściozwoju. Bardzo podatna na zarazę ziemniaka.
● Ignacy – odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym, o dość dobrym smaku. Bulwy duże, okrągłoowalne o dość regularnym kształcie, płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Odmiana plenna, o dużym udziale frakcji handlowej w plonie. Odporna na mątwika ziemniaczanego oraz wirusy Y i liściozwoju. Ignacy jest podatny na porażenie zarazą ziemniaka.
● Michalina – odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym, o dobrym smaku. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne o regularnym kształcie i płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Odmiana plenna, o dużym udziale frakcji handlowej w plonie. Odporna na mątwika ziemniaczanego i wirus Y, podatna na liściozwój i porażenie zarazą ziemniaka.
● Madeleine –odmiana jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, o regularnym kształcie, oczka bardzo płytkie, skórka i miąższ żółta. Plonuje wysoko. Odporność na wirusa Y bardzo dobra (8 w skali 9), na zarazę liści – średnia.
● Owacja – Odmiana jadalna w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego. Bardzo plenna, o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, o płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu, który po ugotowaniu nie ciemnieje. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, cechuje się dużą odpornością na wirusa Y oraz liściozwoju, dość podatna na porażenie zarazą ziemniaka.
Marek Kalinowski