ŚWIĄTECZNA KACZKA
Składniki:
- 1 kaczka,
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe),
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie: Kaczkę w całości umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przyprawić mięso mielone solą, pieprzem, czosnkiem. Ugotować pieczarki i dodać do mięsa mielonego. Nadziać kaczkę farszem, zszyć i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości około 60 minut w temperaturze 200°C.
JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
- 5–6 jajek,
- 1 surowe jajko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 150 g sera pleśniowego,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie: Jajka ugotować i przekroić wzdłuż, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka drobno posiekać. Pokroić drobno cebulę i zeszklić na jednej łyżce masła. Kiedy wystygnie, wymieszać z jajkami, pokruszonym serem i surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Napełnić masą skorupki, wierzch obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać na patelni masło i zrumienić na nim ułożone wierzchem do patelni połówki jajek.
ŚWIĄTECZNY KOLOROWY PASZTET Z SOCZEWICY Z JAJKIEM
Składniki:
- 3 surowe jajka,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 cebule,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- 170 g czerwonej soczewicy,
- 170 g zielonej soczewicy,
- 170 g żółtej soczewicy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Soczewicę wypłukać osobno i gotować w osobnym garnku z łyżeczką soli, aż zacznie się rozpadać. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Każdą soczewicę odcedzić i do każdej dodać po jednym surowym jajku, przyprawy, 1/3 części zeszklonej cebuli z czosnkiem. Utrzeć blenderem. Jajka obrać. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć żółtą soczewicę, zieloną, potem jajka, lekko je dociskając, i na koniec wyłożyć czerwoną soczewicę. Jajka powinny być przykryte. Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).