Zakaz funkcjonowania bazarów i targowisk nie wynika z rozporządzeń, które zostały wprowadzone w Polsce w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Potwierdzeniem tego jest wydany 25 marca br. przez Główny Inspektorat Sanitarny komunikat z wytycznymi dotyczącymi funkcjonowania targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność. Zawiera on zbiór zalecanych działań zapobiegających zagrożeniu epidemiologicznemu COVID-19. Można je znaleźć na stronach internetowych: GIS, ministerstwa rolnictwa oraz ARiMR. Do tych zaleceń trzeba dodać jeszcze najnowsze wytyczne, zgodnie z którymi przy jednym punkcie handlowym może znajdować się jednocześnie 3 klientów. Natomiast liczba osób przebywających na targu nie może być większa niż trzykrotność liczby punktów handlowych.
Kupujący są obowiązani nosić podczas zakupu towarów rękawiczki jednorazowe.
Jak wynika z informacji GIW, równo traktowane są tutaj zarówno targowiska zadaszone, jak i place na wolnym powietrzu, na których terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki, jak również stragany z produktami spożywczymi. Ich zarządcom zaleca się rygorystyczne przestrzeganie określonych w komunikacie wymagań higienicznych.
Podstawowe zalecenia funkcjonowania targowisk dla sprzedających i kupujących to:
- Stosować właściwą higienę rąk. Gdy dostęp do wody jest utrudniony, należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem.
- Stosować higienę kaszlu i oddychania, np. nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
- Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością, np. dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi, używać w sposób higieniczny rękawiczek jednorazowych (inaczej mogą być one nośnikiem groźnych wirusów i bakterii), nie przekładać jaj do innych opakowań niż te, w których zostały dostarczone.
- Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe, tj. gorączkę, kaszel, duszność.
- Zachować bezpieczną odległość klient – klient, klient – sprzedawca, sprzedawca – sprzedawca (min. 1,5 metra).
- W miarę możliwości korzystać z płatności bezgotówkowych.
GIS zwraca uwagę, iż osoby wykazujące jakiekolwiek objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie bądź produkcji żywności! Natomiast jeśli zarządca targowiska nie jest w stanie zadbać o czystość i higienę całego targowiska, w tym zarządzanie odpadami, zintensyfikowanie mycia i dezynfekcję toalet, dbałość o odstępy między klientami, zapewniać przy wejściu na targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym, powinien podjąć decyzję o ograniczeniu działania części lub całości targowiska.
Decyzja o ewentualnym zamknięciu targowiska leży w gestii samorządów. Minister rolnictwa apeluje do samorządów, aby nie podejmowały pochopnie decyzji o zamykaniu targowisk i bazarów.
– Dajmy szansę nam wszystkim: produkującym, sprzedającym i konsumentom. Przestrzegajmy jednak podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego – podkreśla Jan Krzysztof Ardanowski.
Magdalena Szymańska