Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wielkanocna mleczna uczta na słodko

Data publikacji 08.04.2020r.

PASCHA WIELKANOCNA

Składniki:

  • 750 g tłustego twarogu,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • torebka cukru wanilinowego,
  • 5 żółtek,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 8 fig suszonych,
  • 10 suszonych moreli,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 łyżki alkoholu.

Wykonanie:
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i zalać alkoholem na 15 minut, a następnie odsączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać dwukrotnie zmielony ser i połączyć. Dodać bakalie. Masę przełożyć do formy wyłożonej pieluchą tetrową – może być salaterka lub sitko. Obciążyć czymś ciężkim i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu z pieluchy udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami. Podawać schłodzoną.

CZEKOLADOWY ŚMIETANOWIEC

Składniki na biszkopt:

  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 jajka.
Składniki na krem mleczny:
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki cukru.
Składniki na krem czekoladowy:
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 150 ml śmietany 30%.

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Dodać żółtka i ucierać. Na koniec dodać mąkę i kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, dodać mleko z cukrem oraz mleko w proszku i ucierać. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Czekoladę połamać, zalać śmietaną i, często mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Mascarpone utrzeć, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę. Krem rozsmarować na białym kremie. Ciasto schłodzić kilka godzin (najlepiej na noc).

SERNIK

Składniki:

  • 1200 g twarogu,
  • 2 budynie śmietankowe po 80 g,
  • 10 jaj,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 1/2 szklanki cukru (do białek),
  • 30 g cukru wanilinowego.
Składniki na spód:
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.

Wykonanie:
Zmiksować ser, cukier puder i cukier wanilinowy. Wbić żółtka, wsypać budynie i wymieszać dobrze mikserem. Ubić białka z połową szklanki cukru pudru, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na końcu ubić śmietanę i połączyć z ciastem. Połączyć wszystkie składniki na spód, wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blachę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową i piec 60 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu).

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a