PASCHA WIELKANOCNA
Składniki:
- 750 g tłustego twarogu,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- torebka cukru wanilinowego,
- 5 żółtek,
- 100 g płatków migdałowych,
- 100 g rodzynek,
- 8 fig suszonych,
- 10 suszonych moreli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 łyżki alkoholu.
Wykonanie:
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki
i zalać alkoholem na 15 minut, a następnie
odsączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem
pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po
jednym żółtku i ucierać. Dodać dwukrotnie
zmielony ser i połączyć. Dodać bakalie. Masę
przełożyć do formy wyłożonej pieluchą tetrową
– może być salaterka lub sitko. Obciążyć
czymś ciężkim i odstawić (najlepiej na noc) do
lodówki. Po wyjęciu z pieluchy udekorować
płatkami migdałowymi i rodzynkami. Podawać
schłodzoną.
CZEKOLADOWY ŚMIETANOWIEC
Składniki na biszkopt:
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka.
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1/2 szklanki cukru.
- 250 g mascarpone,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 150 ml śmietany 30%.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Dodać żółtka
i ucierać. Na koniec dodać mąkę i kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną
papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć, dodać mleko z cukrem oraz mleko w proszku i ucierać.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Czekoladę połamać, zalać śmietaną
i, często mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
Mascarpone utrzeć, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę. Krem
rozsmarować na białym kremie. Ciasto schłodzić kilka godzin (najlepiej
na noc).
SERNIK
Składniki:
- 1200 g twarogu,
- 2 budynie śmietankowe po 80 g,
- 10 jaj,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 1/2 szklanki cukru (do białek),
- 30 g cukru wanilinowego.
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Zmiksować ser, cukier puder i cukier
wanilinowy. Wbić żółtka, wsypać budynie i wymieszać
dobrze mikserem. Ubić białka z połową szklanki cukru
pudru, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na
końcu ubić śmietanę i połączyć z ciastem. Połączyć
wszystkie składniki na spód, wyrobić ciasto. Wyłożyć
je na blachę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć
masę serową i piec 60 minut w temperaturze 150°C
(bez termoobiegu).