LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
- 150 ml śmietany,
- pieprz,
- 50 g żółtego sera startego na małych oczkach,
- świeży szczypiorek.
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru
i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na
15 minut. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto.
Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki
oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia
pod przykryciem. Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych
części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu
rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron
na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Na każdy placek nakładać
śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym
szczypiorkiem.
KOPYTKA Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYNAMONOWYM
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- sól.
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki śmietanki 36%,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,
ugotować i zemleć. Do zimnych
ziemniaków dodać mąkę, jajko
i szczyptę soli. Ciasto powinno
być elastyczne. Jeśli jest za rzadkie,
dodać więcej mąki pszennej.
Uformować wałeczki, pokroić na
małe kluseczki i wrzucać do wrzącej
osolonej wody. Gotować około
5 minut od wypłynięcia. Odcedzić
i przelać zimną wodą. Śmietanę
podgrzać, dodać cukier, cynamon
i podgrzać do połączenia składników.
Dodać kopytka i wymieszać.
KOTLETY Z CZERSTWEGO CHLEBA
Składniki:
- 1/2 bochenka czerstwego chleba,
- 2 łyżki siemienia lnianego świeżo mielonego,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta papryki ostrej,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- sól,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Chleb zalać wodą
i odstawić na godzinę. W tym
czasie obrać cebulę, posiekać
ją, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, wszystko zeszklić.
Chleb odcisnąć, dodać cebulę
z czosnkiem. Dodać jajko, przyprawy,
siemię lniane. Masę wymieszać.
Formować okrągłe kotlety,
obtaczać w bułce tartej
i smażyć na rumiano na rozgrzanym
tłuszczu.