Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Otwórzcie lodówki i gotujcie!

Data publikacji 22.04.2020r.

LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
  • 150 ml śmietany,
  • pieprz,
  • 50 g żółtego sera startego na małych oczkach,
  • świeży szczypiorek.

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.

KOPYTKA Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYNAMONOWYM

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki śmietanki 36%,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki pszennej. Uformować wałeczki, pokroić na małe kluseczki i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimną wodą. Śmietanę podgrzać, dodać cukier, cynamon i podgrzać do połączenia składników. Dodać kopytka i wymieszać.

KOTLETY Z CZERSTWEGO CHLEBA

Składniki:

  • 1/2 bochenka czerstwego chleba,
  • 2 łyżki siemienia lnianego świeżo mielonego,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta papryki ostrej,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:
Chleb zalać wodą i odstawić na godzinę. W tym czasie obrać cebulę, posiekać ją, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko zeszklić. Chleb odcisnąć, dodać cebulę z czosnkiem. Dodać jajko, przyprawy, siemię lniane. Masę wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a