Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

Skrzypionki ruszą po ociepleniu

Data publikacji 22.04.2020r.

To, czy nasilenie szkodników zbóż i innych roślin będzie duże, zależy od tego, jak są dla nich dobre warunki termiczne na początku wiosny. Rozwojowi skrzypionek sprzyja ciepła pogoda w maju.

Skrzypionki mogą powodować lokalnie bardzo duże straty zeskrobując miękisz z całych liści w kilka dni. Po zakończeniu wegetacji przez zboża nie gardzą liśćmi kukurydzy.

Chrząszcze skrzypionek
zimują w ściółce, darni lub między korzeniami. Według biologii tych szkodników opracowanej w Instytucie Ochrony Roślin –PIB w Poznaniu, chrząszcze skrzypionki zbożowej (Oulema melanopus) i skrzypionki błękitek (Oulema gallaeciana) pojawiają się wiosną na roślinach żywicielskich (głównie jęczmień, pszenica, pszenżyto i owies, rzadziej plantacje żyta), gdy temperatura powietrza przez 2–3 dni przekracza około 10°C.

Żerowanie chrząszczy skrzypionek (żer uzupełniający) w sprzyjających warunkach rozpoczyna się w II dekadzie kwietnia, po czym po kopulacji samice składają jaja (trwa to od połowy maja do połowy czerwca). Jaja długości około 1 mm, koloru miodowożółtego składane są na górnej stronie blaszki liściowej zbóż wzdłuż nerwów pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie.

Po upływie około dwóch tygodni, z jaj wylęgają się larwy (są brunatnożółte z kulistą czarną głową, a całe ich ciało pokryte jest l...

Pozostało 77% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

Zobacz także