BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 szklanka orzechów nerkowców,
- 1 marchewka,
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Orzechy zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut. Ugotować
kaszę jaglaną (w około 2 szklankach wody). Orzechy odcedzić i rozdrobnić
blenderem na masę, w której mogą pozostać drobinki. W misce połączyć
orzechy z kaszą. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Razem z posiekaną
cebulą zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać groszek. Dusić wszystko około
15 minut. Warzywa dodać do miski z kaszą i orzechami. Wyrobić masę,
dodać sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę oleju.
Formować kotlety dowolnej wielkości i piec na złoto w piekarniku w temperaturze
180°C około 30 minut. Po 15 minutach należy je obrócić. Kotlety
można też smażyć, ale łatwiej utrzymać ich kształt podczas pieczenia.
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
Składniki:
- 4 małe ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek korzenia selera,
- 1/3 pora,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 szklanki mrożonego groszku,
- szczypiorek,
- posiekana natka pietruszki.
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 papryczki chilli posiekanej albo 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku,
- 3 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie).
Wykonanie:
Groszek rozmrozić. Ziemniaki, marchew, pietruszkę
i seler obrać. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a por w półcentrymetrowe
plasterki. Połączyć składniki na sos winegret i wymieszać
z warzywami (oprócz groszku). Warzywa rozłożyć luźno na
blasze, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut w temperaturze
190°C, po 10 minutach przemieszać. Po kolejnych 10 minutach
dodać groszek, wszystko znów przemieszać i piec jeszcze 5 minut.
Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie. Po upieczeniu
posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.
Warzywa świetnie smakują podane z dowolną smażoną albo gotowaną
rybą. Świetnie komponują się też z mięsem.
KIEŁBASKI Z MARCHEWKI
Składniki:
- 4 duże marchwie,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki papryki chilli,
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
- pęczek świeżej kolendry,
- kilka łyżek bułki tartej,
- mąka do obtaczania,
- sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce
oleju. Dodać przyprawy i dusić przez minutę. Obraną
marchew zetrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli i dalej dusić, aż zmięknie. Dodać posiekaną
kolendrę. Warzywa przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i łyżkę bułki tartej. Z masy formować
małe kiełbaski, obtaczać w mące, delikatnie zrolować i odstawić do lodówki na 20 minut.
Smażyć na złoto lub piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.