Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Nie ma grilla z sąsiadem? Postaw na pieczone

Data publikacji 29.04.2020r.

BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka orzechów nerkowców,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie:
Orzechy zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut. Ugotować kaszę jaglaną (w około 2 szklankach wody). Orzechy odcedzić i rozdrobnić blenderem na masę, w której mogą pozostać drobinki. W misce połączyć orzechy z kaszą. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Razem z posiekaną cebulą zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać groszek. Dusić wszystko około 15 minut. Warzywa dodać do miski z kaszą i orzechami. Wyrobić masę, dodać sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę oleju. Formować kotlety dowolnej wielkości i piec na złoto w piekarniku w temperaturze 180°C około 30 minut. Po 15 minutach należy je obrócić. Kotlety można też smażyć, ale łatwiej utrzymać ich kształt podczas pieczenia.

PIECZONE WARZYWA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1/3 pora,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku,
  • szczypiorek,
  • posiekana natka pietruszki.
Składniki na sos winegret:
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 papryczki chilli posiekanej albo 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie).

Wykonanie:
Groszek rozmrozić. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a por w półcentrymetrowe plasterki. Połączyć składniki na sos winegret i wymieszać z warzywami (oprócz groszku). Warzywa rozłożyć luźno na blasze, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut w temperaturze 190°C, po 10 minutach przemieszać. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek, wszystko znów przemieszać i piec jeszcze 5 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem. Warzywa świetnie smakują podane z dowolną smażoną albo gotowaną rybą. Świetnie komponują się też z mięsem.

KIEŁBASKI Z MARCHEWKI

Składniki:

  • 4 duże marchwie,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • pęczek świeżej kolendry,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • mąka do obtaczania,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać przyprawy i dusić przez minutę. Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli i dalej dusić, aż zmięknie. Dodać posiekaną kolendrę. Warzywa przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i łyżkę bułki tartej. Z masy formować małe kiełbaski, obtaczać w mące, delikatnie zrolować i odstawić do lodówki na 20 minut. Smażyć na złoto lub piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a