Gdy staniemy za krową i popatrzymy na lewą jej słabiznę, możemy ocenić wypełnienie żwacza, które daje nam wskazówkę co do ilości pobranej paszy, szybkości fermentacji i tempa, w jakim treść pokarmowa przesuwa się przez przewód pokarmowy. Nie jest to trudne zadanie, a wyniki takich obserwacji mogą dać nam wiele cennych informacji. Poniżej prezentujemy wskazówki, jak należy interpretować wygląd dołu głodowego.
Ocena 1
Krowa jadła niewiele lub wcale
nie jadła, co mogło być spowodowane
nagłą chorobą, niedostateczną
ilością lub niesmaczną
paszą. Obserwujemy duże zagłębienie
w lewej słabiźnie. Skóra
pod kręgami lędźwiowymi wpukla
się do wewnątrz. Fałd skóry
odchodzący od guza biodrowego
biegnie pionowo do dołu. Okolica
dołu przylędźwiowego (głodowego)
za ostatnim żebrem jest zagłębiona
na więcej niż szerokość
dłoni. Ta okolica słabizny oglądana
z boku ma kształt prostokątny.
Ocena 2
Taką ocenę uzyskują często krowy
w pierwszym tygodniu po wycieleniu.
Później w czasie laktacji,
taka ocena świadczy o pobieraniu
niedostatecznej ilości paszy lub
o zbyt szybkim przechodzeniu
treści pokarmowej przez przewód
pokarmowy.
Skóra pod kręgami lędźwiowymi wpukla się do wewnątrz. Fałd skóry, odchodzący od guza biodrowego biegnie ukośnie w kierunku ostatniego żebra. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest zagłębiona na szerokość dłoni. Ta okolica słabizny oglądana z boku ma kształt trójkątny.
Ocena 3
Jest to odpowiednia ocena dla
krów mlecznych, świadcząca o dobrym
pobieraniu paszy i odpowiednim
czasie przebywania treści
pokarmowej w żwaczu.
Skóra pod kręgami lędźwiowymi biegnie na szerokość dłoni, pionowo ku dołowi, a następnie uwypukla się na zewnątrz. Fałd skórny odchodzący od guza biodrowego jest niewidoczny. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest ciągle jeszcze widoczna.
Ocena 4
Skóra pod kręgami lędźwiowymi
uwypukla się na zewnątrz.
Okolica dołu przylędźwiowego
(głodowego) za ostatnim żebrem
nie jest widoczna.
Ocena 5
Jest to właściwa ocena dla
krów zasuszonych Kręgi lędźwiowe
nie są jeszcze widoczne
ponieważ żwacz jest bardzo dobrze
wypełniony. Skóra na całym
brzuchu jest napięta. Niewidoczna
jest granica między słabizną,
a żebrami.
Beata Dąbrowska