Rozmnóż też z odrostów
Karczoch ma duże wymagania.
Potrzebuje gleby
o dużej zawartości
substancji organicznej,
głęboko uprawionej i dobrze
utrzymującej wilgoć.
Sadzimy go w miejscach
słonecznych i osłoniętych
od wiatrów. Wybierając
miejsce, weźmy pod uwagę,
że karczoch zostanie
w danym miejscu przez
3–4 lata. Podawane są dwa
terminy siewu: w lutym do
skrzyneczek – wówczas
główki zbierzemy jeszcze
w tym samym roku, oraz
wysiew w końcu kwietnia
wprost do gruntu – wtedy
zbiory przypadną w następnym
sezonie. Nasiona
wysiewamy gniazdowo po
trzy sztuki, a gdy siewki są
w fazie 3–4 liści, przerywamy
rośliny, pozostawiając
tę najsilniejszą. Wymagana
rozstawa roślin to 1 × 1 m.
Jeżeli mamy rośliny mateczne, karczochy możemy rozmnażać również z odrostów korzeniowych, które pobieramy wiosną. Do rozmnożenia wybieramy rośliny, które w ubiegłym roku charakteryzowały się grubymi i mięsistymi kwiatostanami. W tym celu odgrzebujemy ziemię wokół rośliny matecznej i ostrym nożem odcinamy odrosty tuż przy nasadzie korzenia głównego, pozostawiając na roślinie tylko trzy najsilniejsze pędy. Do rozmnożenia najlepsze są odrosty, które wykształciły jak najwięcej drobnych korzeni. Pozostałe odrzucamy, a roślinę mateczną przysypujemy z powrotem ziemią. Uzyskane rośliny sadzimy do gruntu na miejsce stałe.
W naszych warunkach karczochy mają szansę dać dobry i wysoki plon, pod warunkiem właściwego zabezpieczenia karp na zimę. Wytrzymują kilkustopniowe mrozy, lecz przy większych spadkach temperatur mogą przemarzać. Jednocześnie karpy muszą przejść jarowizację (proces zachodzący u roślin wieloletnich pod wpływem niskich temperatur, pobudzający kwitnienie), która zachodzi przy 2°C i trwa kilka tygodni. Optymalna temperatura podczas wegetacji to 18–25°C.
Na uprawę karczochów nie nadają się gleby bardzo ciężkie, zlewne oraz zbyt lekkie, piaszczyste. Planowane miejsce pod rośliny przekopujemy na głębokość 30 cm. Uprawia się je w pierwszym roku po oborniku lub kompoście stosowanym jesienią. Przefermentowanym nawozem możemy również wypełnić dołki punktowo pod poszczególne rośliny.
Jak pięść w łuskach
Do zabiegów pielęgnacyjnych
należy odchwaszczanie
oraz zasilanie roślin
azotem w trzech dawkach
pogłównych w ilości około
5 g/m2. Pierwsza dawka
powinna być podana
w czasie wybijania pędów
kwiatostanowych, ostatnia
– na początku sierpnia.
W okresie ciepłej pogody
i przy braku opadów karczochy
intensywniej podlewamy.
W celu uzyskania
dorodnych koszyczków konieczne
jest pozostawienie
tylko 2–3 pędów kwiatostanowych,
a na każdym
z nich – 2 do 3 pąków. Zbiory
rozpoczynamy w lipcu,
gdy pąki są już wyrośnięte,
wielkości pięści, lecz wciąż
otulone łuskami. Ścinamy
je łącznie z szypułką, mniej
więcej w odległości 3 cm
od dna koszyczka.
Do uprawy można polecić m.in. odmiany Green Globe oraz Imperial Star F1. Imperial jest odmianą bardzo wczesną, która tworzy duże i ciężkie pąki. Green Globe cechuje się mocnym wigorem i obfitym plonowaniem.
Małgorzata Wyrzykowska