Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wysiej karczochy – to prawdziwe delicje

Data publikacji 29.04.2020r.

Rozmnóż też z odrostów
Karczoch ma duże wymagania. Potrzebuje gleby o dużej zawartości substancji organicznej, głęboko uprawionej i dobrze utrzymującej wilgoć. Sadzimy go w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatrów. Wybierając miejsce, weźmy pod uwagę, że karczoch zostanie w danym miejscu przez 3–4 lata. Podawane są dwa terminy siewu: w lutym do skrzyneczek – wówczas główki zbierzemy jeszcze w tym samym roku, oraz wysiew w końcu kwietnia wprost do gruntu – wtedy zbiory przypadną w następnym sezonie. Nasiona wysiewamy gniazdowo po trzy sztuki, a gdy siewki są w fazie 3–4 liści, przerywamy rośliny, pozostawiając tę najsilniejszą. Wymagana rozstawa roślin to 1 × 1 m.

Jeżeli mamy rośliny mateczne, karczochy możemy rozmnażać również z odrostów korzeniowych, które pobieramy wiosną. Do rozmnożenia wybieramy rośliny, które w ubiegłym roku charakteryzowały się grubymi i mięsistymi kwiatostanami. W tym celu odgrzebujemy ziemię wokół rośliny matecznej i ostrym nożem odcinamy odrosty tuż przy nasadzie korzenia głównego, pozostawiając na roślinie tylko trzy najsilniejsze pędy. Do rozmnożenia najlepsze są odrosty, które wykształciły jak najwięcej drobnych korzeni. Pozostałe odrzucamy, a roślinę mateczną przysypujemy z powrotem ziemią. Uzyskane rośliny sadzimy do gruntu na miejsce stałe.

W naszych warunkach karczochy mają szansę dać dobry i wysoki plon, pod warunkiem właściwego zabezpieczenia karp na zimę. Wytrzymują kilkustopniowe mrozy, lecz przy większych spadkach temperatur mogą przemarzać. Jednocześnie karpy muszą przejść jarowizację (proces zachodzący u roślin wieloletnich pod wpływem niskich temperatur, pobudzający kwitnienie), która zachodzi przy 2°C i trwa kilka tygodni. Optymalna temperatura podczas wegetacji to 18–25°C.

Na uprawę karczochów nie nadają się gleby bardzo ciężkie, zlewne oraz zbyt lekkie, piaszczyste. Planowane miejsce pod rośliny przekopujemy na głębokość 30 cm. Uprawia się je w pierwszym roku po oborniku lub kompoście stosowanym jesienią. Przefermentowanym nawozem możemy również wypełnić dołki punktowo pod poszczególne rośliny.

Jak pięść w łuskach
Do zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie oraz zasilanie roślin azotem w trzech dawkach pogłównych w ilości około 5 g/m2. Pierwsza dawka powinna być podana w czasie wybijania pędów kwiatostanowych, ostatnia – na początku sierpnia. W okresie ciepłej pogody i przy braku opadów karczochy intensywniej podlewamy. W celu uzyskania dorodnych koszyczków konieczne jest pozostawienie tylko 2–3 pędów kwiatostanowych, a na każdym z nich – 2 do 3 pąków. Zbiory rozpoczynamy w lipcu, gdy pąki są już wyrośnięte, wielkości pięści, lecz wciąż otulone łuskami. Ścinamy je łącznie z szypułką, mniej więcej w odległości 3 cm od dna koszyczka.

Do uprawy można polecić m.in. odmiany Green Globe oraz Imperial Star F1. Imperial jest odmianą bardzo wczesną, która tworzy duże i ciężkie pąki. Green Globe cechuje się mocnym wigorem i obfitym plonowaniem.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a