Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Maj w czekoladzie i białym puchu

Data publikacji 13.05.2020r.

TORT MAŚLANY

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru.
Składniki na masę:
  • 1 i 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g płatków migdałowych.

Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C. Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 paczka biszkoptów,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny,
  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku.

Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie odcedzić na sicie, kilka pokroić w kostkę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć biszkopty. Do miski przełożyć twaróg, śmietankę, cukier puder i mleko w proszku. Wszystko utrzeć mikserem. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i wymieszać ponownie, ale krótko. Masę wyłożyć na biszkopty i ułożyć połówki brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę. Odstawić do lodówki, żeby sernik stężał (najlepiej na noc).

CIASTO GENUEŃSKIE

Składniki na biszkopt:

  • 60 g masła,
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 115 g cukru,
  • 115 g mąki,
  • 60 g kakao.
Składniki na mus:
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji,
  • 1 łyżka brandy.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i kakao, lekko wymieszać, żeby pozostawić strukturę piany. Wlać roztopione i przestudzone masło. Masa powinna pozostać puszysta. Ciasto piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20–25 minut. Biszkopt przestudzić, wyjąć z formy, formę oczyścić i ponownie umieścić w niej biszkopt. Do metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą wodą wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Mieszać, aż masa zgęstnieje i będzie przyklejać się do łyżki. Wyjąć miskę, dołożyć masło i połamaną czekoladę i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać ubitą z trzech białek z cukrem pianę. Mus wylać na biszkopt i wstawić ciasto do lodówki na noc. Startą czekoladą udekorować wierzch ciasta.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a