TORT MAŚLANY
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru.
- 1 i 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g płatków migdałowych.
Wykonanie:
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie po jednym żółtku.
Gdy masa będzie lśniąca, dodać
mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane
z proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do okrągłej formy
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 35–40 minut w temperaturze
170°C. Ugotować budyń z półtorej
szklanki mleka, dodając do niego
5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem
dodawać stopniowo po łyżce zimnego
budyniu. Biszkopt przekroić na
3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć
część masy, przykryć kolejnym blatem,
postąpić podobnie, nakryć trzecim
i wyłożyć resztę kremu. Posmarować
również boki tortu, obsypać je
wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki
migdałowe. Schłodzić w lodówce
przez 3 godziny.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 paczka biszkoptów,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki wrzątku,
- 150 ml śmietanki 36%,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki mleka w proszku.
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie
i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie odcedzić na sicie,
kilka pokroić w kostkę. Dno tortownicy wyłożyć papierem
do pieczenia, a następnie ułożyć biszkopty. Do miski
przełożyć twaróg, śmietankę, cukier puder i mleko
w proszku. Wszystko utrzeć mikserem. Dodać rozpuszczoną,
przestudzoną żelatynę i wymieszać ponownie,
ale krótko. Masę wyłożyć na biszkopty i ułożyć połówki
brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę. Odstawić
do lodówki, żeby sernik stężał (najlepiej na noc).
CIASTO GENUEŃSKIE
Składniki na biszkopt:
- 60 g masła,
- 4 jajka o temperaturze pokojowej,
- 115 g cukru,
- 115 g mąki,
- 60 g kakao.
- 150 g cukru,
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka,
- 1 łyżka kakao,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g masła,
- 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji,
- 1 łyżka brandy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać
mąkę i kakao, lekko wymieszać,
żeby pozostawić strukturę piany. Wlać
roztopione i przestudzone masło. Masa
powinna pozostać puszysta. Ciasto piec
w formie wyłożonej papierem do pieczenia
przez 20–25 minut. Biszkopt przestudzić,
wyjąć z formy, formę oczyścić
i ponownie umieścić w niej biszkopt. Do
metalowej miski umieszczonej w garnku
z gorącą wodą wsypać 50 g cukru,
dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Mieszać,
aż masa zgęstnieje i będzie przyklejać
się do łyżki. Wyjąć miskę, dołożyć
masło i połamaną czekoladę i mieszać,
aż składniki się rozpuszczą. Dodać ubitą
z trzech białek z cukrem pianę. Mus
wylać na biszkopt i wstawić ciasto do
lodówki na noc. Startą czekoladą udekorować
wierzch ciasta.