Z uwagi dominacji w Polsce utworów piaszczystych, naturalna zawartość magnezu w naszych glebach jest niska. W dodatku magnez jest wypłukiwany w głąb profilu glebowego wskutek opadów, co powoduje w konsekwencji znaczący niedobór tego składnika dla roślin.
Główny składnik chlorofilu
Zawartość magnezu w glebie wynosi
przeciętnie 0,2%. Naturalnym
źródłem tego pierwiastka w glebie
są węglany (np. dolomit), krzemiany
(np. piroksen), glinokrzemiany
(np. biotyt) oraz siarczany (np. kizeryt).
Nie tylko zakwaszenie gleby
ogranicza wzrost i rozwój roślin.
Brak przyswajalnego magnezu
w glebie jest poważnym zagrożeniem
dla plonowania roślin.
Pierwiastek ten jako główny składnik chlorofilu, barwnika odpowiedzialnego za proces fotosyntezy, odgrywa szczególną rolę w tym procesie. Jego niedobór przekłada się wprost na spadek zawartości tych barwników w roślinie, a spadek ilości barwników z kolei ogranicza fotosyntezę. Optymalna temperatura dla fotosyntezy większości roślin klimatu umiarkowanego wynosi około 25°C. Jeśli jednak temperatura liści przekroczy 35°C, intensywność fotosyntezy na ogół spada.
Magnez jest centralnym atomem cząsteczki chlorofilu, przez co odgrywa ważną rolę w procesie fotosyntezy, a także w procesie transportu produktów fotosyntezy we floemie i jest współodpowiedzialny za trwałość ścian komórkowych. Ponadto odgrywa dużą rolę jako aktywator procesu przemiany skrobi, a także wpływa na polepszenie cech jakościowych przy przetwarzaniu bulw. Badania naukowe potwierdzają, że nawożenie magnezem zwiększa pobieranie azotu, a także korzystnie oddziałuje na transport i gromadzenie fosforu w nasionach. Pierwiastek ten bierze również udział w gospodarce fosforanowej roślin i zapewnia równomierne dojrzewanie zbóż.
Ubogie gleby lekkie
Rośliny pobierają magnez w formie
jonów Mg++ począwszy od
kiełkowania, aż do końca wegetacji.
Prawidłowe pobieranie tego
pierwiastka przez rośliny zależy
od zasobności gleby w przyswajalne
formy magnezu, ale również od
zawartości w niej wapnia i potasu.
Z doświadczeń naukowych wynika,
że nawet jeśli nie są widoczne
symptomy niedoboru magnezu,
to obserwuje się wysoką efektywność
w nawożeniu tym składnikiem.
Ponieważ objawy magnezu
są widoczne dopiero przy znacznych
niedoborach tego składnika,
najczęściej to że mamy problem
z brakiem magnezu ujawnia się
przy wykonywaniu analiz chemicznych
gleby w celu ustalenia potrzeb
wapnowania.
Niedobory magnezu występują najczęściej w okresie dużych opadów, które wypłukują magnez do głębszych warstw gleby oraz na glebach lekkich, z małym kompleksem sorpcyjnym, na których wskutek wymywania tracone są znaczne ilości wapnia i magnezu. Gleby takie najczęściej charakteryzują się też kwaśnym odczynem i małą żyznością. W związku z ograniczeniem pobierania magnezu na glebach o pH poniżej 6,5 tym samym redukują znacznie plon roślin uprawnych. Istotnym czynnikiem, który kształtuje żyzność gleb, a w konsekwencji plonowanie roślin, jest relacja między formami kationów w glebie (tabela 1).
Wyraźne, ale późne symptomy niedoboru
Jak wspomniano wyżej, symptomy
niedoboru magnezu ujawniają
się niestety późno, bo dopiero przy
bardzo dużych brakach składnika
w glebie. Niedobory najpierw
pojawiają się na liściach
starszych, a dopiero później
występują na liściach młodych.
Na roślinach jednoliściennych dotkniętych niedoborem magnezu zaobserwować można wówczas charakterystyczne marmurkowate plamy na liściach, zwłaszcza w obrębie unerwienia. Objawy te określane są jako tzw. pasiastość liści. U zbóż przy większym deficycie magnezu liście stają się bardziej chlorotyczne i prążkowane, bo brunatne nekrozy rozpoczynają się od wierzchołków liści.
U roślin dwuliściennych występują plamy na liściach, które przybierają barwę pomarańczową i z tego względu objawy są określane mianem tygrysowatości liści. W zaawansowanym stadium u buraka cukrowego następuje żółknięcie bądź chloroza pomiędzy nerwami, a w skrajnych przypadkach nekroza obejmująca już całą powierzchnię blaszki liściowej. U ziemniaków dotkniętych niedoborem magnezu pojawiają się czarne plamy na liściach, następnie następuje ograniczenie procesu zawiązywania bulw pod krzakiem. Objawy niedoboru magnezu u ziemniaków często można pomylić z zarazą czy alternariozą, gdyż są bardzo zbliżone. W przypadku rzepaku pojawiają się żółte lub czerwonopurpurowe przebarwienia starszych liści, przy czym łodygi pozostają nadal zielone. Spośród roślin uprawnych roślinami wskaźnikowymi, wykazującymi szybkie objawy już przy niewielkim wyczerpaniu magnezu z gleb są zboża.
Deficyt ujawni analiza gleby
Miernikiem oceny zasobności
gleby w przyswajalny magnez
jest analiza chemiczna próbek
gleby oraz sprawdzenie wyniku
analizy próbek gleby pobranych
z gospodarstwa z liczbami
granicznymi w zależności
od kategorii agronomicznej
gleby. Należy pamiętać, że im
cięższa gleba, tym wyższe są
liczby graniczne dla tej samej
klasy zawartości przyswajalnego
magnezu. Ocenę zasobności
gleb mineralnych w przyswajalny
magnez w mg Mg na kg
gleby zamieszczono w tabeli 2.
Drugą metodą, często praktykowaną przez rolników, pozwalającą zdiagnozować czy mamy problem z brakiem magnezu w naszym gospodarstwie, to wizualna ocena objawów na roślinach. Jest to metoda nieinwazyjna, ale wymagająca od rolnika dużej wprawy w rozpoznawaniu objawów niedoborowych poszczególnych składników pokarmowych. Jeśli rośliny są jasnozielone i na 15–40% widoczna jest na dolnych liściach roślin wyraźna paciorkowatowość, to oznacza to slaby niedobór magnezu. Jeśli zauważalne są objawy niedoboru magnezu w postaci żółknięcia roślin i zamierania na 40–75% roślin, to taki stan niedoboru magnezu ocenia się jako silny. Bardzo silny niedobór tego pierwiastka charakteryzuje się natomiast zamieraniem większości roślin na plantacji i silnym ich zżółknieniem. W dwóch ostatnich przypadkach zdiagnozowane tak duże niedobory wykluczają stosowanie magnezu dolistnie, gdyż dokarmianie dolistne nie będzie już efektywne. Na glebach dających silne objawy niedoborowe magnezu należy zatem po zbiorze roślin koniecznie wysiać nawozy z magnezem. Zazwyczaj większe ilości magnezu wprowadza się z wapnem nawozowym zawierającym magnez. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie jesienią na takich glebach dolomitu. Wiosną, jeśli nie wykonaliśmy z różnych przyczyn wapnowania gleby, warto zastosować kizeryt (25% MgO i 20% S (50% SO3), skuteczny niezależnie od pH gleby, może być stosowany na wszystkich glebach.
Nawożenie, dokarmianie
W praktyce dosyć często rolnicy
otrzymują wyniki niskiej
zasobności gleby w przyswajany
magnez na glebach niewymagających
wapnowania.
W takim konkretnym przypadku
należy magnez zastosować
w formie siarczanu
magnezu lub nawozów wieloskładnikowych
z tym składnikiem.
Na glebach bardzo lekkich
i lekkich zaleca się wysiać
120–160 kg MgO na hektar. Na
glebach cięższych 80–120 kg
MgO na hektar na okres 2–3 lat,
w zależności od uprawianych
gatunków roślin oraz intensywności
opadów. Należy pamiętać,
że takie dawki nie poprawią
niestety zasobności
gleby w przyswajalny magnez.
Natomiast na glebach z niską
zasobnością w ten składnik
pokarmowy i wymagających
wapnowania, najlepiej zastosować
dolomit. Systematyczne
stosowanie nawozów wapniowo-
magnezowych jest o tyle
istotne, iż magnez bardzo łatwo
ulega wymywaniu z gleby.
Dokarmianie dolistne roztworem
siarczanu magnezu można
zalecić natomiast na plantacjach,
na których widoczne
objawy występują na 15–40%
roślin. Szybkie zastosowanie
nawozów dolistnych (Magnez
140, YaraVita ziemniak, Foliq
Mg magnezowy) poprawi
w tym przypadku odżywienie
roślin magnezem i zapobiegnie
spadkowi plonu.
Dobrym i tanim źródłem magnezu uwalnianym sukcesywnie są nawozy naturalne. Rośliny z zastosowanej dawki, np. 30 ton obornika w pierwszym roku mają do wykorzystania ok. 23 kg/ha magnezu, a z 30 m3 gnojowicy ok. 13 kg/ha tego składnika. Dlatego też zaleca się szczególnie na glebach lekkich, z niską zawartością przyswajanego magnezu, regularne stosowanie obornika.
Dr hab. Dorota Pikuła
IUNG-PIB Puławy
Publikacja została wykonana w ramach zadania 2.2. Programu Wieloletniego IUNG–PIB „Wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce” na lata 2016–2020.