Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Żywe drożdże pomagają w stresie cieplnym

Data publikacji 13.05.2020r.

Stres cieplny negatywnie wpływa na żywieniowe zachowanie krów i prawidłowe funkcjonowanie żwacza, prowadząc do zwiększonego ryzyka wystąpienia podostrej kwasicy żwacza (SARA).

Zespół profesora José EP Santos z University of Florida – w ostatnim badaniu opublikowanym w „Jorunal of Dairy Science”– wskazuje, że specyficzne dla żwacza drożdże Saccharomyces cerevisiae pomagają złagodzić negatywny wpływ stresu cieplnego na efektywność żywienia krów mlecznych. W ponad 500 przeprowadzonych audytach wydajności żwacza okazało się, że w warunkach stresu cieplnego 60% stad wykazuje jego nieoptymalną wydajność. Na wskaźniki związane z zachowaniami żywieniowymi wpływa stres cieplny, a w szczególności aktywność przeżuwania. A zatem, działania żywieniowe, których celem jest zachowanie wydajności mlecznej krów w warunkach stresu cieplnego powinny koncentrować się na wspieraniu wykorzystania składników pokarmowych poprzez poprawę trawienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego funkcjonowania żwacza. Wykazano, że specyficzne dla żwacza drożdże S. cerevisiae – poprawiające zarówno trawienie składników pokarmowych, jak i wydajność żwacza – skutecznie łagodzą skutki stresu cieplnego i pozytywnie wpływają na przeżuwanie. Potwierdza to m.in. badanie, które przeprowadzono na krowach rasy holsztyńskiej w okresie laktacji, żywionych dawką z udziałem: 40% kiszonki z kukurydzy, 10% siana z lucerny oraz koncentratem, w tym 400 g/ krowę/dzień wodorowęglanu sodu.

Średni dzienny wskaźnik THI (temperatura –wilgotność) podczas badania wynosił 81, a najniższy jego punkt kształtował się na poziomie 75, co wciąż jest równoważne warunkom wysokiego stresu cieplnego. Grupa kontrolna krów nie otrzymywała w dawce suplementu, grupa doświadczalna dostawała dodatek S. cerevisiae. Okazało się, że dodatek żywych drożdży doprowadził do zwiększonej aktywności przeżuwania przy jednoczesnym skróceniu czasu bez przeżuwania. To z kolei może przyczynić się do zwiększonej produkcji śliny, a więc możemy oczekiwać wyższego efektu buforowania pobranego pokarmu, co przekłada się na poprawę pH żwacza (średnio o +0,34 jednostki) i zmniejszenie ryzyka wystąpienia subklinicznej kwasicy. W rezultacie, dzięki dodatkowi żywych drożdży (w tym wypadku LEVUCELL S.C.) poprawiła się wydajność mleczna krów. Autorzy badania wyjaśnili, że poprawa wykorzystania paszy jest prawdopodobnie związana z lepszym trawieniem błonnika, białka i suchej masy, prawdopodobnie z powodu bezpośredniego wpływu żywych drożdży na metabolizm mikrobiologiczny żwacza, który sprzyjał bardziej stabilnemu środowisku żwacza. Zmiany w zachowaniu krów podczas żywienia, przy zmniejszonym tempie jedzenia i zwiększonym przeżuwaniu, mogą również sprzyjać zoptymalizowanemu trawieniu przy zmniejszonej kwasicy.

Beata Dąbrowska
Źródło: the dairysite. Com

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a