Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Amistar Pro Pak

Data publikacji 27.05.2020r.

Ten Pak jest nowym rozwiązaniem fungicydowym firmy Syngenta do zastosowania w zbożach i rzepaku. Łączy on w sobie siłę dwóch produktów: Amistar 250 SC do stosowania głównie zapobiegawczego (substancja czynna azoksystrobina) oraz Pecari 300 EC do stosowania zapobiegawczego, interwencyjnego i wyniszczającego (substancja czynna protiokonazol).

Dwie substancje czynne, o dwóch różnych mechanizmach działania zapewniają skuteczną ochronę, którą potwierdziły niezależne instytuty badawcze – Arvalis i AHDB. Produkt posiada szeroką rejestrację – można go stosować do ochrony pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia ozimego i jarego, pszenżyta ozimego oraz żyta ozimego, a także rzepaku. Dostępny jest w pakiecie na 12,5 ha.

Amistar Pro Pak zwalcza i ogranicza występowanie chorób grzybowych w zbożach: mączniaka prawdziwego zbóż i traw, fuzariozę kłosów, rynchosporiozę zbóż, septoriozę paskowaną liści pszenicy, a także brunatną plamistość liści, rdzę brunatną żyta, rdzę brunatną pszenicy, plamistość siatkową jęczmienia, septoriozę plew czy wreszcie czerń kłosów. Produkt zapewnia zatem doskonałą ochronę liścia flagowego przed chorobami grzybowymi podczas zabiegu T2. Zgodnie z rekomendacją i etykietą produktów, w zbożach zaleca się stosowanie Amistar Pro Pak od fazy liścia flagowego do końca kłoszenia – BBCH 37 do 59.

Jeżeli chodzi o rzepak, to Amistar Pro Pak chroni przed takimi chorobami jak: zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych i szara pleśń. Zalecanym terminem stosowania produktu jest faza kwitnienia rzepaku – BBCH 61 do 69. Warto oczywiście przypomnieć, że zawarty w paku Amistar ma wiele zastosowań, także małoobszrowych. Amistar ma rejestrację m.in. w ziemniaku, grochu, cebuli, czosnku, szalotce, kapuście głowiastej, kapuście pekińskiej, pomidorach, fasoli szparagowej, marchwi, sałacie, papryce, selerze korzeniowym, porze i chmielu.

Za informacją Syngenta
Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a