DESKA SERÓW Z CHUTNEY Z RABARBARU
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 150 g cukru,
- kawałek korzenia imbiru,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 8 goździków,
- 1 krowi ser pleśniowy,
- 1 kozi ser pleśniowy,
- 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
- kilka plasterków sera smakowego,
- po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
- świeże listki rozmarynu,
- kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone
jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać
posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone
goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez
godzinę, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby
chutney trochę odparował. Można wszystko zmiksować blenderem i dodać
żurawinę. Blendowanie można pominąć. Gdy wszystko się podgotuje i odparuje,
nakładać chutney do słoików i zapasteryzować. Do serów podawać schłodzony.
KISIEL Z RABARBARU
Składniki:
- 1 l rabarbaru pokrojonego na kawałki,
- 1 i 1/2 l wody,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3–4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 ml wody.
Wykonanie:
Rabarbar z cukrem
gotować do miękkości. Rozprowadzić
mąkę ziemniaczaną z wodą
i wlać cienkim strumieniem do gotującego
się wywaru, cały czas mieszając.
Poczekać, aż kisiel zgęstnieje.
Nie zagotowywać. Posypać kisiel
odrobiną cukru. Podawać ostudzony
z bitą śmietaną lub letni z lodami
waniliowymi.
PLACEK Z RABARBAREM I BUDYNIEM
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).
- 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru;
- dodatkowo:
- 1/2 kg rabarbaru,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na
prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć
widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie
rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem,
wymieszać, odstawić. Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru,
rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń
wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił
sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto
z zamrażalnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C
(wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić.
Można posypać cukrem pudrem.