Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Słodko, kwaśno... rabarbalove!

Data publikacji 27.05.2020r.

DESKA SERÓW Z CHUTNEY Z RABARBARU

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 150 g cukru,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 8 goździków,
  • 1 krowi ser pleśniowy,
  • 1 kozi ser pleśniowy,
  • 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
  • kilka plasterków sera smakowego,
  • po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
  • świeże listki rozmarynu,
  • kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.

Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby chutney trochę odparował. Można wszystko zmiksować blenderem i dodać żurawinę. Blendowanie można pominąć. Gdy wszystko się podgotuje i odparuje, nakładać chutney do słoików i zapasteryzować. Do serów podawać schłodzony.

KISIEL Z RABARBARU

Składniki:

  • 1 l rabarbaru pokrojonego na kawałki,
  • 1 i 1/2 l wody,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3–4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml wody.

Wykonanie:
Rabarbar z cukrem gotować do miękkości. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Poczekać, aż kisiel zgęstnieje. Nie zagotowywać. Posypać kisiel odrobiną cukru. Podawać ostudzony z bitą śmietaną lub letni z lodami waniliowymi.

PLACEK Z RABARBAREM I BUDYNIEM

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).
Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru;
  • dodatkowo:
    • 1/2 kg rabarbaru,
    • 2 łyżki cukru.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem, wymieszać, odstawić. Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a