Zgodnie z informacjami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są: Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, jak również mikotoksyny. Zła konserwacja zielonek może prowadzić do znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym), gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.) oraz do obecności niebezpiecznych mikotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Prowadzi również do zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20%.
Aby temu zapobiegać, należy jak najszybciej skutecznie obniżyć pH w zakiszanym materiale do około 4. Łatwość zakiszania konkretnych pasz wynika z dużej zawartości cukrów, mniejszej ilości białka oraz optymalnej zawartości suchej masy (30–35%). Co jednak robić, gdy zbieramy zielonki o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej cukrów (lucerna, koniczyna, mieszanki traw z roślinami białkowymi) lub o niskiej zawartości suchej masy? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie mieszaniny kwasów organicznych i ich buforowanych soli. Taką mieszaninę zawiera np. produkt firmy Trouw Nutrition – Selko Herbiphorm. Produkt ten szybko obniża pH materiału paszowego już w pierwszej fazie procesu konserwacji, zapobiegając jego psuciu i utracie wartości odżywczych, spowodowanych przez mikroorganizmy, takie jak drożdże, pleśnie i pałeczki jelitowe (bakterie gram-dodatnie z rodziny Enterobacteriaceae), jednocześnie sprzyja rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, dzięki zawartości laktulozy i propanodiolu. Preparat również doskonale sprawdza się w ciężkich warunkach zbioru zielonek. Mokry materiał paszowy (poniżej 30% suchej masy), zanieczyszczony w trakcie zbioru sprzyja rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów gnilnych czy prowadzących fermentację masłową (beztlenowe laseczki przetrwalnikujące z rodzaju Clostridium). To prowadzi między innymi do znaczącej degradacji białka, głównie w okresie od zbioru do obniżenia pH. Dodatek Selko Herbiphorm natychmiast obniża pH, dzięki czemu zatrzymuje negatywny wpływ tych drobnoustrojów i chroni składniki pokarmowe przed rozkładem. Selko Herbiphorm to mieszanina wolnych i buforowanych kwasów organicznych, z których wszystkie zostały zatwierdzone do stosowania jako środki konserwujące do kiszonki. Są one w pełni bezpieczne w stosowaniu i nie produkują toksycznych oparów. Produkt jest całkowicie biodegradowalny.
Oprac. B. Dąbrowska