Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Łap za szparagi, póki czas

Data publikacji 03.06.2020r.

BEZGLUTENOWA TARTA NA ZIELONO ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:

  • 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki smalcu.
Składniki na farsz:
  • 3 żółtka,
  • 3 białka plus 1,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ok. 10 szparagów,
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek cukinii odrzucamy). Szparagom odłamać twardą końcówkę (ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić. Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami, śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać z pianą. Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć szpinak z cukinią, wyłożyć masę serową, a następnie układać szparagi, lekko je dociskając. Zapiekać kolejne 20 minut.

SZPARAGI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 2 łyżki oleju;
  • dodatkowo: ziarno sezamu, olej do smażenia;
  • pęczek szparagów.

Wykonanie:
Szparagi odłamać od twardych części i obgotować przez ok.2 minuty. Odcedzić. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i wylać je na głębszy talerz. W drugim talerzyku przygotować ziarno sezamu. Obgotowane szparagi trzymać za „główkę”, obtaczać w cieście naleśnikowym i posypywać sezamem. Samej główki nie obtaczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.

ROLADKI PIECZONE ZE SZPARAGAMI

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka,
  • pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 4 plastry boczku,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Szparagi odłamać w twardych miejscach i gotować dwie minuty. Pierś podzielić na 4 części (kotlety), każdą lekko rozbić i posypać solą i pieprzem. Na każdej ułożyć plaster boczku, sera i pięć szparagów. Mięso zwijać w roladę i układać w naczyniu do zapiekania. Piec pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez ok. 50 minut w temp. 170°C. Pod koniec naczynie odkryć, aby roladki zrumieniły się.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a