BEZGLUTENOWA TARTA NA ZIELONO ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM
Składniki na ciasto:
- 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki smalcu.
- 3 żółtka,
- 3 białka plus 1,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g żółtego sera startego na tarce,
- 2 łyżki śmietany,
- ok. 10 szparagów,
- 100 g szpinaku,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować,
wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak
podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną
w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek
cukinii odrzucamy). Szparagom odłamać twardą końcówkę
(ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić.
Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami,
śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać
z pianą. Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć
szpinak z cukinią, wyłożyć masę serową, a następnie układać
szparagi, lekko je dociskając. Zapiekać kolejne 20 minut.
SZPARAGI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ok. 2 łyżki oleju;
- dodatkowo: ziarno sezamu, olej do smażenia;
- pęczek szparagów.
Wykonanie:
Szparagi odłamać od twardych części
i obgotować przez ok.2 minuty. Odcedzić. Z podanych
składników zrobić ciasto naleśnikowe i wylać je na głębszy
talerz. W drugim talerzyku przygotować ziarno sezamu.
Obgotowane szparagi trzymać za „główkę”, obtaczać
w cieście naleśnikowym i posypywać sezamem.
Samej główki nie obtaczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym
tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
ROLADKI PIECZONE ZE SZPARAGAMI
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- pęczek świeżych zielonych szparagów,
- 4 plastry boczku,
- 4 plastry żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Szparagi odłamać
w twardych miejscach i gotować
dwie minuty. Pierś podzielić na
4 części (kotlety), każdą lekko
rozbić i posypać solą i pieprzem.
Na każdej ułożyć plaster boczku,
sera i pięć szparagów. Mięso zwijać
w roladę i układać w naczyniu
do zapiekania. Piec pod przykryciem
w żaroodpornym naczyniu
przez ok. 50 minut w temp. 170°C.
Pod koniec naczynie odkryć, aby
roladki zrumieniły się.