W dni kwiatu wysiewamy nasiona kwiatów dwuletnich, np. orlików, stokrotek, dzwonków ogrodowych, a także bylin. W pojemnikach i donicach kończą swój festiwal bratki i inne wiosenne kwiaty, które należy wymienić na petunie, pelargonie i inne. W dni liścia wysiewamy nasiona kapusty chińskiej, pekińskiej, kalarepy, endywii. Sadzimy brukselkę i zimowe odmiany kapusty. Na zagonkach, a także w pojemnikach na tarasie warto posadzić rozsadę pachnących ziół, które mogą odstraszyć komary. Nadal przyrządzamy gnojówki roślinne z pokrzyw, żywokostu, które później zużyjemy do zasilania roślin.
W pierwsze owocowe dni miesiąca wysadzamy jeszcze rozsadę melonów, arbuzów, dyń, miechunek, papryki, a żeby ładnie i bujnie rosły, podlewamy wcześniej przygotowaną gnojówką z pokrzyw. W połowie miesiąca o owocowym symbolu podwiązujemy i palikujemy warzywa, które tego wymagają, obrywamy boczne odrosty u pomidorów. Możemy jeszcze wysiać nasiona ogórków, czym przedłużymy ich plonowanie i zbiór. Ogórki i pomidory pryskamy serwatką 1:1 zmieszaną z piwem w celu ochrony przed mączniakiem i zarazą. W okresie po pełni poświęcamy czas na pielęgnację roślin. Kończymy sadzenie kapusty. Pierwsze dni liściowe sprzyjały zasilaniu roślin gnojówkami, natomiast w drugiej połowie miesiąca preparaty roślinne po rozcieńczeniu 1:2 wykorzystajmy do oprysków.
Ściółkujemy rabaty korą, zakładamy pułapki na gryzonie, w kretowiska i korytarze wlewamy gnojówkę z czarnego bzu. W dni kwiatowe w drugiej połowie miesiąca obcinamy przekwitłe kwiatostany lilaków, po kwitnieniu przycinamy pędy krzewów wcześnie kwitnących. W dniach liścia ścinamy zioła do suszenia. Teraz liście mięty, melisy czy szałwii są najbujniejsze. Podobnie postępujemy z cząbrem, tymiankiem, lubczykiem. W dni owocu po nowiu wysiewamy drugi rzut fasolki szparagowej i groszku cukrowego. Zasilamy gnojówkami pomidory, paprykę, cukinię i inne owocujące warzywa. Warto zastosować gnojówkę z pokrzyw i żywokostu rozcieńczoną 1:20, a także opryskać rośliny, lecz rozcieńczając ją 1:40. To również ostatni termin sadzenia melonów, kawonów i rodzynek brazylijskich. Pryskamy rośliny wyciągiem z czosnku, pokrzywy czy skrzypu z dodatkiem mydła potasowego HIMAL na pojawiające się mszyce a wyciągiem z piołunu na mrówki.
Małgorzata Wyrzykowska