Czy w tym roku będą problemy z mszycami. Niewątpliwie tak. Co prawda do tej pory nie miały sprzyjających warunków, ale już są. Warto zajrzeć na stronę internetową Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu.
Już są w pszenicy, rzepaku i grochu
Tam w komunikatach z Winnej
Góry czytamy, że 30 kwietnia br.
zaobserwowano pierwsze osobniki
mszycy zbożowej na pszenicy
ozimej, 6 maja br. zaobserwowano
pierwsze kolonie mszycy brzoskwiniowej
na roślinach rzepaku,
a 14 maja br. na uprawach grochu
stwierdzono pierwsze osobniki
mszycy grochowej, a liczebność
zbliżała się do progu ekonomicznej
szkodliwości, którym jest
stwierdzenie pojedynczych mszyc
na 20% roślin.
Oczywiście pierwsza mszyca to jeszcze nie problem, ale warto w tym miejscu przypomnieć najistotniejsze informacje z biologii najważniejszych gatunków mszyc występujących w roślinach uprawy polowej.
Najliczniej występującym gatunkiem zasiedlającym wszystkie zboża (aż 70–80% populacji wszystkich mszyc w zbożach) i kukurydzę jest mszyca czeremchowo- zbożowa zabarwiona w tonacji oliwkowo-brunatnej. Mszyca zbożowa zabarwiona w tonacji zielonej z wyraźnie ciemnymi syfonami, to drugi gatunek pod względem liczebności notowany w zbożach, preferująca górne partie roślin i kłosy. Trzecim gatunkiem co do znaczenia w zbożach jest mszyca różano-trawowa. W zbożach preferuje liście i tak jak mszyca czeremchowo-zbożowa żeruje też w kukurydzy.
Mszyca czeremchowo-zbożowa
Z informacji dotyczących biologii
mszyc zawartych w opracowaniach
Instytutu Ochrony Roślin
-PIB w Poznaniu wynika, że dorosłe
owady tego gatunku osiągają
długość 1,6–2,4 mm, mają czarną
głowę, tułów i syfony, a odwłok
oliwkowozielony z brązowymi
płytkami bocznymi. Larwy są koloru
zielonego. Charakterystyczną
cechą tego gatunku są syfony
dwa razy dłuższe od ogonka z wyraźnym
rozszerzeniem na końcu
w kształcie kołnierzyka oraz lekko
przewężony u nasady ogonek.
Ta mszyca jest gatunkiem dwudomnym, migrującym z czeremchy na zboża i trawy. Z zimujących na czeremsze jaj wylęgają się w pierwszej połowie kwietnia założycielki rodu, z których w drugim pokoleniu rodzą się uskrzydlone migrantki rozpoczynające w połowie maja lub w zależności od panujących warunków pogodowych na przełomie maja i czerwca, przeloty na letnie rośliny żywicielskie. Intensywność przelotów wzrasta często, gdy średnia temperatura dobowa przekracza 15°C.
Latem rozwijają się na łodygach i liściach zbóż liczne kolonie bezskrzydłych populacji mszyc, w których okresowo powstają letnie formy uskrzydlone odbywające loty dyspersyjne w uprawach. Na zbożach rozwija się aż do 12 pokoleń mszycy czeremchowo-zbożowej, a każda dzieworódka może urodzić ok. 70 larw. Jesienne reemigracje na czeremchę rozpoczynają się zwykle w pierwszej połowie września i trwają do pierwszych dni listopada.
Mszyce wysysają soki z rozwijających się źdźbeł, ponadto osobniki uskrzydlone przenoszą choroby wirusowe. Wcześnie nalatujące mszyce na uprawy zbóż, atakują rośliny w fazie krzewienia (faza rozwojowa w skali BBCH 20–29) lub na początku kłoszenia (faza rozwojowa w skali BBCH 51), powodując więdnięcie i usychanie, względnie zahamowanie ich wzrostu. Szkodliwe są zarówno larwy jak i postacie dorosłe. Na spadzi wydzielonej przez mszyce rozwijają się grzyby chorobotwórcze. Istotnym aspektem szkodliwości mszyc jest ich udział w przenoszeniu wirusów chorobotwórczych, wśród których najważniejszy jest wirus żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV).
Mszyca zbożowa
Mszyca zbożowa jest gatunkiem
jednodomnym żyjącym bez zmiany
żywiciela na różnych gatunkach
traw i zbóż. Owady dorosłe mają
2,0–3,3 mm długości i zmienne zabarwienie,
najczęściej żółtozielone.
Charakterystyczne cechy morfologiczne
to brak widocznego sklerytu
na odwłoku, wyraźne na tle jasnego
odwłoka czarne syfony równe długością
z jasnym ogonkiem.
Mszyce te zimują w postaci jaj na trawach, resztkach pożniwnych, samosiewach, ale także na oziminach. Loty wiosenne uskrzydlonych osobników rozpoczynają się najczęściej w drugiej połowie maja lub na przełomie maja i czerwca. Masowe występowanie mszyc na zbożach obserwuje się zwykle w fazie kłoszenia w warunkach ciepłej i suchej pogody. Mszyca zbożowa zasiedla głównie kłosy i nie tworzy tak licznych populacji jak mszyca czeremchowo- zbożowa. Pod koniec dojrzałości mlecznej zbóż, uskrzydlone osobniki tego gatunku przelatują na kukurydzę i trawy. Późną jesienią po kopulacji z uskrzydlonymi samcami samice jajorodne składają jaja na zimowanie.
Mszyca zbożowa żeruje głównie na kłosach. Wysysając soki powoduje zmniejszenie plonu ziarna, a na spadzi rozwijają się grzyby. Szkodliwe są zarówno larwy, jak i postacie dorosłe. Gatunek ten zdolny jest także do przenoszenia łagodnych szczepów wirusa żółtej karłowatości jęczmienia.
Mszyca różano-trawowa
Trzecią pod względem liczebności
w zbożach jest mszyca różano-
trawowa. Z opisu tej mszycy
przez pracowników IOR w publikacji
poświęconej mszycom wynika,
że mszyca różano-trawowa jest
podobna do mszycy zbożowej. Jest
długości od 1,6 do 2,9 mm, a od
mszycy zbożowej różni się bardziej
wrzecionowatym kształtem
ciała oraz jasnozielonymi, spiczastymi
syfonami.
Mszyca różano-trawowa jest gatunkiem różnodomnym. Zimujące jaja składane są przez mszycę różano zbożową na różach. Pokolenia letnie tej mszycy rozwijają się na roślinach jednoliściennych. Mszyca różano-zbożowa wraz z mszycą czeremchowo-zbożową jest licznie spotykana na kukurydzy, na której zasiedla zarówno górną, jak i dolną powierzchnię liści. Na zbożach mszyca różano-zbożowa zasiedla głównie liście.
Mszyce ziemniaczane
Mszyce są problemem plantacji
nasiennych ziemniaka, a ich producenci
są ostrzegani o konieczności
wykonania zabiegów zwalczających
wektory wirusa Y i liściozwoju
komunikatami Państwowej
Inspekcji Ochrony Roślin. Wirusy
Y i liściozwoju są bardzo groźne
w nasiennictwie ziemniaka, a ich
presja zależy od populacji mszyc.
Na roślinach ziemniaka może żyć i rozmnażać się kilka gatunków mszyc. Wśród nich duże znaczenie ma mszyca brzoskwiniowa – jedyny w Polsce wektor wirusa liściozwoju ziemniaka o znaczeniu ekonomicznym, bardzo efektywnie przenosi wirusa Y ziemniaka i nieco słabiej wirusy M i S.
Kolejną jest mszyca szakłakowoziemniaczana – bardzo efektywny wektor wirusów Y i M ziemniaka oraz słabszy wirusa S. Mszyca kruszynowo-ziemniaczana jest oceniana jako niezbyt efektywny wektor wirusów Y i M ziemniaka i prawdopodobnie przenosi również wirusa S. Mszyca ziemniaczana smugowa i mszyca ziemniaczana średnia – obydwa te gatunki notowane są jako wektory wirusów Y, M i liściozwoju.
Mszyca kapuściana
Rzadko zdarza się, aby mszyca
kapuściana wyrządzała straty gospodarcze
w rzepaku, ale trzeba obserwować
jej obecność. Występują
formy uskrzydlone oraz bezskrzydłe
mszycy kapuścianej, a larwy są
podobne do dorosłej mszycy. Mszyca
kapuściana występuje w dużym
nasileniu na rzepaku jarym i gorczycy,
w mniejszym w rzepaku ozimym.
Jest to gatunek jednodomny
pojawiający się w czerwcu a populacja
osiąga szczyt liczebności na
przełomie lipca i sierpnia. Mszyca
zasiedla wierzchołkowe części pędów
głównych rzepaku, a potem
pędów bocznych. Opanowane części
roślin są zahamowane w rozwoju.
Największe straty w plonie powoduje
mszyca, gdy rośliny rosną
w warunkach dużego braku wody.
Mszyca trzmielinowo-burakowa
W burakach cukrowych groźna
jest mszyca trzmielinowo-burakowa,
preferująca ciepłą i suchą
pogodę. Bezmroźna zima, ciepła
i sucha wiosna, sprzyjają przeżywalności
i szkodliwości mszyc.
Temperatury powyżej 30°C są dla
niej śmiertelne. Mszyce chętniej
nalatują na pola przenawożone
azotem, a także na rośliny osłabione
przez mątwika burakowego.
Szczególnie narażone są plantacje
w pobliżu jej gospodarzy zimowych
– krzewów kaliny, trzmieliny,
jaśminowca. Mszyca ta najczęściej
żeruje na liściach sercowych, które
fałdują się i zwijają.
Progi szkodliwości mszyc
Zabiegi chemicznego zwalczania
mszyc w zbożach należy wykonać
w okresie od fazy pełni kłoszenia
(skala BBCH 55) do początku fazy
dojrzałości mlecznej wszystkich
gatunków zbóż (skala BBCH 73) po
przekroczeniu progu szkodliwości,
tj. stwierdzeniu w okresie kłoszenia
i zaraz po kłoszeniu 5 mszyc
na kłos.
Progiem szkodliwości mszyc w kukurydzy od fazy 1 liścia do końca wegetacji jest stwierdzenie 300 mszyc na roślinie.
Progową szkodliwość w rzepaku stanowią dwie kolonie mszyc na 1 mkw. na brzegach plantacji. Zagrożenie zbiega się najczęściej w okresie rozwoju łuszczyn (BBCH 65–80).
Uprawą szczególnie zagrożoną przez mszyce są ziemniaki nasienne. W tej produkcji pierwsze uskrzydlone mszyce będące wektorami chorób wirusowych zwalcza się interwencyjnie. Progiem szkodliwości w dalszym okresie na plantacjach nasiennych jest 5–10 mszyc na 100 liściach, a na plantacjach produkcyjnych 10–20 mszyc na 100 liściach.
Marek Kalinowski